Het piepkleine dorp Seborga heeft een eigen prinses, munteenheid en leger

Vorige week werd in het programma 3 op Reis het dorp Seborga bezocht. Seborga is een zeer klein dorpje met slechts driehonderd inwoners, vlakbij Sanremo, je zou het bijna alleen een straat kunnen noemen. Daarom des te vreemder dat dit dorpje een eigen staat is, een vorstendom of eigenlijk een prinsdom, met een eigen munteenheid, eigen nummerborden en een eigen wacht. Italië zit natuurlijk vol bijzondere verhalen, maar dit is wel een heel bijzondere.

Eigenwijs Seborga

De geschiedenis van is ietwat ingewikkeld, maar toch redelijk kort samen te vatten. In de jaren zestig kwam een bloemist erachter dat de overdrachtsakte uit 1729, waarbij kleinere vorstendommen werden opgekocht door Italië, door Seborga nooit ondertekend was. Daar werd vervolgens niet besloten om dat simpelweg in orde te maken, maar Giorgio Carbone, die een grote rol heeft gespeeld in dit alles, kreeg alle driehonderd dorpelingen mee om eens even flink tegendraads te doen. Er werd besloten dat ze niet bij Italië wilden horen.

Maak je geen zorgen, als je er nu op bezoek gaat kun je gewoon met euro’s betalen en hoef je ook geen stempel in je paspoort te verwachten. De kleine blauw-witte wachtgebouwtjes die je tegenkomt wanneer je Seborga inrijdt lijken meer voor de sier dan dat ze een zware triage uitvoeren. Iedereen is welkom. Alles wat je in Italië kunt doen kun je ook in Seborga doen. Dus ook daar wordt gewoon koffie gedronken in kleine barretjes, gaat men naar de kleine forno voor vers brood en de Seborgische keuken lijkt verdacht veel op de Ligurische.

Nina Menegatto, de prinses van Seborga

Toch is het erg lollig. Hoewel het losmaken nooit helemaal erkend is, in ieder geval niet door Italië zelf, doet dit Seborga precies wat het zelf wil. In 1963 werd Giorgio Carbone gekozen tot eerste ‘nieuwe’ prins. In 1995 werd hij gekozen tot prins het leven; tevens werd Seborga in een stemming onafhankelijk verklaard. Carbone schreef een grondwet, liet munten en postzegels uitgeven en zette een leger op. Hij stierf in 2009, waarna hij werd opgevolgd door de nieuwe verkozen prins van Seborga, die in 2019 weer opgevolgd werd door zijn ex-vrouw, de Duitse Nina Menegatto. Seborga: misschien wel de meest eigenwijze staat op aarde.