Is slapen met ventilator slecht of gevaarlijk?
Minne schreef een artikel over of het slecht is om met de airco aan te slapen. Ik heb geen airco. Zij zelf overigens ook niet. We hebben dus allebei een probleem, met een bed in een zomers Florence dat de veertig graden maar wat graag aantikt of zelfs overschrijdt. Voor mij betekent dat zweetnachten of wakker worden met een dik gezicht. Met name dat laatste wekte bij mij de vraag op: is het eigenlijk wel gezond om met de ventilator aan te slapen?
Ik kan er lang of kort over wezen – lang ga ik het zo nog maken, maar hierbij vast kort – zonder airco is een ventilator het enige hulpmiddel om hete zomernachten draaglijk te maken. Voor de meeste mensen wegen de voordelen dan ook zeker op tegen de nadelen, maar nadelen zijn er wel. Ik som de voors en tegens even voor je op, zodat je zelf kunt bepalen of je dat ding nog aan wil zetten voortaan of niet. Durf je het nog aan, dan heb ik verderop ook nog wat tips voor je om ‘m zo gezond mogelijk te gebruiken.
Slapen met ventilator aan
Tandje lager
Al helpt een ventilator bij veertig graden op temperatuur voor geen meter omdat-ie de hete lucht doodleuk alleen maar verplaatst, voelt zo’n briesje wel koeler dan niks. Een koelere omgeving zorgt ervoor dat je beter in slaap valt en beter slaapt, want een ventilator zorgt voor een continue luchtcirculatie, wat de kans op oververhitting vermindert.
Ruis
Het constante geluid van een ventilator doet hetzelfde als brown noise voor je brein: het helpt om storende geluiden van buitenaf te blokken. Ik had afgelopen week – godzijdank – één nacht waarin ik de ventilator niet nodig had, maar was zo gewend aan elke nacht het zachte geluid te horen dat ik voor geen meter in slaap kwam zonder. Daar heb je dan wel weer apps voor.
Zweetpreventie
Zweterd of niet, bij veertig graden zweet je wel. En zo’n ventilator verdampt de boel een beetje, zodat je bed niet verandert in zwembed.
Slapen met ventilator uit
Droge lucht en geïrriteerde slijmvliezen
Een ventilator blaast de lucht in de kamer constant rond, wat de lucht binnen droger maakt. En dat kan de huid, ogen en de slijmvliezen in de neus en keel weer uitdrogen. Mensen die gevoelig zijn voor droge lucht, kunnen hierdoor last krijgen van keelpijn of een verstopte neus. Ikzelf word dus al weken wakker met een dik gezicht dat vocht krampachtig vasthoudt. Is zo weer over, dat wel.
Allergenen in de lucht
Luchtcirculatie van een ventilator kan stof, pollen en andere allergenen in de kamer verspreiden. Dit kan een probleempje zijn voor mensen met allergieën of astma.
Spierkrampen en stijve spieren
De directe luchtstroom van een ventilator kan ervoor zorgen dat spieren en gewrichten ’s nachts afkoelen en verstijven. Daardoor kun je ’s ochtends wakker worden met een stijve nek of rug.
Verkoudheid
Hoewel er zeker geen direct bewijs is dat een ventilator verkoudheid veroorzaakt, kan langdurige blootstelling aan koude lucht je vatbaarder maken voor infecties. Uitgedroogd slijmvlies beschermt minder effectief tegen virussen en bacteriën.
Ventilatortips
Dus, jij wil ‘m net als ik gewoon in je slaapkamer houden? Dan kunnen een beetje voorzorgsmaatregelen geen kwaad. Je kunt sommige nadelen namelijk best onderuit halen of de schade beperken door de volgende tips op te volgen:
- Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in de kamer op peil te houden en uitdroging te voorkomen.
- Plaats de ventilator strategisch. Zet ‘m niet direct op je lichaam, maar laat de lucht indirect circuleren door de kamer.
- Maak je ventilator regelmatig schoon. Ik zou je liever anders vertellen, maar als je dit nog nooit hebt gedaan, spot je waarschijnlijk gelijk een laagje stof – en allergenen – op je apparaat dat dus elke dag jouw neus in geblazen wordt.
- Hydrateer je huid, maar dat moet je hoe dan ook gewoon doen.