Stap voor stap de perfecte lasagne

Het zicht van een enorme schaal pasta die al bubbelend uit de oven komt, geeft direct comfort. Zelfs met kant-en-klare saus en pastavellen kun je een hele goede versie maken, laat staan als je alles from scratch maakt. Een heerlijk weekendproject en als je deze stappen van onze collega’s en buongustai van Favorflav netjes volgt, is het resultaat waanzinnig.

Het deeg

Natuurlijk kun je bij de supermarkt prima kant-en-klare vellen kopen, maar wie echt indruk wil maken op z’n gasten maakt z’n eigen lasagnevellen. De structuur daarvan is veel zachter en lekkerder dan die van vellen uit een doosje, trust me. Je kunt hier in principe jouw favoriete recept voor pastadeeg gebruiken, mocht je dat al hebben (of gebruik dit recept). Rol de vellen dun uit en bestuif ze met bloem zodat ze niet aan elkaar plakken.

Het is belangrijk dat je het deeg na het kneden laat rusten, sta deze stap niet over. Dit mag je ook best langer dan 30 minuten doen. Tijdens het rusten neemt de bloem het water op en krijg je een sterk deeg dat niet scheurt als je het uitrolt. Heb je de geest te pakken en kun je niet meer stoppen met rollen? In de vriezer blijven vellen zo’n drie maanden goed, bewaar ze met een stuk bakpapier ertussen.

De saus

In de classic lasagne gaat een goede hoeveelheid bolognesesaus, afgewisseld met bechamel. Grijp voor de bolognese nou niet naar die glazen fles tomatensaus, gehakt en Italiaanse wokgroenten, maar maak hem zoals het hoort. Bolognese is voornamelijk een vleessaus, geen tomatensaus en wordt het beste als je hem zo lang mogelijk laat pruttelen. Wij geven hier een uitgebreide uitleg hoe je de allerbeste maakt.

Verwarm voor de bechamel 75 g boter in een pan tot hij bubbelt. Voeg 30 g bloem toe en kook ca. 1 minuut terwijl je constant roert. Voeg beetje bij beetje 750 ml warme melk toe, blijf goed roeren terwijl je de saus aan de kook brengt. Blijf roeren totdat de saus dikker wordt en breng op smaak met een snuf nootmuskaat en zout.

Natuurlijk kun je ook andere vullingen gebruiken, maar zorg er altijd voor dat er een romige en kazige component in zit. Zo zit er in deze groentelasagne ook bechamelsaus en heel veel kaas. Mijn favoriete lasagne ooit is de crispy eendenlasagne van Jamie Oliver. Daarbij rooster je een hele eend in de oven. Je plukt het vlees voor de ragù en het vel maal je fijn met broodkruim en rozemarijn en bak je op als knapperige topping. Echt niet normaal lekker.

Opbouwen

Nu het deeg en al je sauzen klaar zijn, is het tijd om op te bouwen. Zoals met elke pasta is het key om niet te oversauzen. Lasagne is overdadig en er gaat een hoop saus in, maar je moet wel de pasta nog goed proeven. Ga voor ongeveer 250-350 ml per saus per laag in een ovenschaal van 30×20 cm. Dan heb je de perfecte ratio.

Kook de pasta altijd even voor, verse pasta heeft maar een minuut of 3 nodig. Spoel daarna af met koud water zodat het niet doorgaart. Maak 5 tot 6 lagen en zorg altijd dat je eindigt met iets romigs. Dit kan de bechamel zijn, maar ook kaas. Je wil immers die bubbelende, goudbruine bovenkant.

Bakken

Bak de lasagne eerst een uur op 160ºC, afgedekt met aluminiumfolie, tot de saus aan de zijkant bubbelt. Haal het folie eraf en bak nog 10-15 minuten op 220ºC, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Zo heb je de perfecte garing en de perfecte knapperigheid. Buon appetito!

Bron: Favorflav