Dit zijn de meest toeristische steden van Europa

Toerisme is leuk en toerisme is stom. Waar het geld in het laatje brengt en onbetaalbare herinneringen oplevert voor reizigers, is er een aantal steden dat te kampen heeft met overtoerisme. Een tripje Italië in augustus laat dat je direct al wel zien, met twee steden die er volgens de cijfertjes met kop en schouders bovenuit steken.

Huizenverhuurwebsite Holidu maakte een ranglijst met de drukst bezochte steden in Europa op basis van het aantal toeristen tegenover het aantal inwoners. Met twee Italiaanse steden is Italië het ‘best’ vertegenwoordigd in de top tien. Dit zijn de meest toeristische steden van ons continent, waar het zeker ’s zomers over de koppen lopen is.

2. Venetië

Het is algemeen bekend dat Venetië niet alleen last heeft van overstromingen, maar ook overstroomd wordt door toeristen. De stad krijgt 21 toeristen per inwoner over de vloer, die zich massaal door de nauwe straatjes vol werelderfgoed moeten wurmen. Niet gek dus, dat Venetië een hele rits aan regels heeft opgesteld om dat in goede banen te leiden, de stad wordt geopperd door UNESCO voor op het bedreigde erfgoedlijstje en er binnenkort entreegeld betaald moet worden voor een bezoek aan de stad – wat overigens nog altijd wordt uitgesteld.

6. Florence

Mijn lievelingsstad Florence moet het doen met 13 toeristen per inwoner. Dat klinkt als een stuk minder en is bijna gelijk aan Amsterdam (12 per inwoner), maar het grootste probleem hier is echter dat al het toerisme zich centreert in het stadshart. En dat is piepklein. Het resultaat is dat Florentijnen de stad ontvluchten en het centrum steeds meer een soort woestijn wordt waarin toeristen de zandkorrels zijn. Omringd door de mooiste gebouwen en geschiedenis ter wereld dan, dat wel.

De meest toeristische steden van Europa

De rest van het lijstje Europa ziet eruit als volgt:

  1. Dubrovnik, Kroatië – 36 toeristen per inwoner
  2. Venetië, Italië – 21 toeristen per inwoner
  3. Bruges, Belgium – 21 toeristen per inwoner
  4. Rhodos, Griekenland – 21 toeristen per inwoner
  5. Reykjavik, IJsland – 16 toeristen per inwoner
  6. Florence, Italië – 13 toeristen per inwoner
  7. Heraklion, Griekenland – 13 toeristen per inwoner
  8. Amsterdam, Nederland – 12 toeristen per inwoner
  9. Dublin, Ierland – 11 toeristen per inwoner
  10. Tallinn, Estland – 10 toeristen per inwoner