De boekenlijst voor Italië

Een boek lezen dat zich afspeelt in Siberië terwijl je in de oven zit die Zuid-Italië heet, is niet echt een goede match. Daarom presenteer ik je mijn favoriete leeslijst (niet allemaal zelf gelezen, maar wel gesouffleerd gekregen van mensen met de beste smaak waar het boeken betreft) voor als je deze zomer met je voetjes in het Italiaanse zand zit. Komen ze.

Wegens vakantie gesloten – Jarl van der Ploeg

Ik tipte ‘m al eerder en wij zijn er dit jaar gewoon voor de tweede keer in begonnen. Heerlijk luchtig, onderhoudend boek over de gedragingen van Italianen. Herkenbaar, verrassend, soms schokkend en intens geestig. Geschreven door Volkskrant-journalist Jarl van der Ploeg. Met hardoplach-garantie.

Koop Wegens vakantie gesloten hier voor €16,50 »

Waarom het zo aantrekkelijk is om gelukkig te zijn – Lorenzo Marone

Dit boek, over een oude, wat rebelse man, in Napels, kreeg ik getipt van Adeline omdat ze voelde dat ik hier zin in had. Gelijk had ze, want ik heb het in een zucht verslonden en vervolgens vijf exemplaren besteld om het aan mensen te geven die ik lief vind en waarvan ik dacht dat het hen ook kon bekoren. Dat bleek, want mijn vader heeft het twee keer gelezen, meteen achter elkaar. Zo’n boek dus. Het allerliefste vond ik nog dat het door een jongen van eind dertig geschreven is. Geniaal hoe hij in het brein van een tachtigjarige brompot kan kruipen.

Koop Waarom het zo aantrekkelijk is om gelukkig te zijn hier voor €23,99 »

De kolibrie – Sandro Veronesi

In Italië uitgeroepen tot boek van het jaar en door mij getipt door Esther Goedegebuure, hoofdredacteur van JAN en mijn persoonlijke boekensouffleur. Het vertelt het leven van een Italiaanse jongen die een groeistoornis heeft en daardoor de kolibrie wordt genoemd. De kolibrie is de kleinste vogel die er bestaat (de feestvereniging van mijn brugklas heette ook ‘Kolibrie’, zodat we ons geen illusies zouden maken en altijd wisten dat we nog kleine schepseltjes waren). Ook blijkt hij een kolibrie omdat een kolibrie intens flexibel is en kan meebewegen met het leven. Het wordt bejubeld door iedereen, dus deze ligt bovenop mijn leesstapel.

Koop De kolibrie hier voor €12,50 »

En oh ja, oh ja.

Wat ook heerlijk leesvoer (letterlijk) is:

Fratello & Sorella – Karin en Frans van Munster

Je leest een heerlijke en onderhoudende correspondentie tussen Karin en haar broer Frans, die in Puglia woont. Hun liefde voor koken staat centraal en elke mailwisseling wordt afgesloten met een recept. Heerlijk om aan het einde van de dag met een glas wijn weer even een hoofdstuk te lezen.

Koop Fratello & Sorella hier voor €22,50 »

Bron: Franska.nl