Van volkszanger tot maffialid: het bizarre verhaal van Tony Colombo

Op zijn achtste nam hij z’n eerste liedje op, op z’n negende begon hij aan zijn eerste tour door Europa en inmiddels is-ie een van de grootste in zijn vak en zelfs met zangpensioen. Tony Colombo is een soort Jan Smit van Italië, ware het niet dat hij geen palingsound maakt, maar het neomelodische Napolitaanse equivalent van gangsterrap waarmee hij de harten van het gewone volk én de onderwereld veroverde. Afgelopen maand belandde Colombo samen met z’n gevaarlijke liefje in de handboeien tijdens een grote operatie tegen de Camorra.

Tony Colombo en Tina Rispoli

In Nederland zul je een succesvolle volkszanger niet gauw direct aan maffiapraktijken linken, maar in Italië kop je die dus wat sneller in. Colombo werd geboren in Palermo en is woonachtig in Napels, waar hij tot voor kort neomelodische muziek maakte – een typische zang uit het zuiden van Italië die nogal geliefd is onder de maffia. In 2020 kwamen hij en zijn kersverse vrouw Tina Rispoli in opspraak vanwege hun huwelijk dat niet bepaald als stijlvol werd ontvangen. Er was een stoet met koets en paarden die een van de grotere verkeersaders in de stad plat legde, er was vuurwerk, een liveband met toeters en bellen en de dresscode was bijzonder. Ook het vrijgezellenfeest werd uitbundig gevierd op een van de grootste pleinen van Napels. Onder de genodigden was de helft van de Di Lauro-clan – de voormalige schoonfamilie van Rispoli, die weer de weduwe was van een maffiabaas die op z’n strandvakantie werd omgelegd.

Colombo en Rispoli verschenen regelmatig samen in een leuk videoclipje, maar waren ondertussen ook bezig met wat side hustles. Zo investeerden ze in een energiedrank met de naam 9mm, verpakt in blikjes in de vorm van een kogel, en in een kledingmerk met de naam Corleone – wellicht ook een klein knipoogje naar de georganiseerde misdaad. Alle praktijken zorgden in ieder geval voor genoeg geld voor Colombo om op z’n 37e z’n zangcarrière al aan de wilgen te hangen.

Arrestatie Di Lauro-clan

Als hij überhaupt nog zingt, zingt-ie nu waarschijnlijk een toontje lager. Bij de operatie tegen de Camorra, de Napolitaanse maffia, werd 27 man gearresteerd, waaronder Colombo en Rispoli. Ook Vincenzo Di Lauro, de zoon van clanleider Paolo Di Lauro zat tussen de pechvogels. De Di Lauro-clan staat bekend om hun rol in de ‘nieuwe misdaad’; ze verlegden hun focus van een langdurige drugsstrijd naar zaken als afpersing, geweld, manipuleren van veilingen en tabakssmokkel. Zo intimideerden ze andere bieders en dreven ze prijzen omlaag voordat ze de buit met grote winst verkochten. 8 miljoen euro werd bij de operatie ingenomen.

Het stoute stel wordt verdacht van het investeren van zo’n €500.000 in maffiapraktijken van diezelfde Di Lauro-bende. Daar werd naar verluidt een sigarettenfabriek van opgezet. Bewijs is er onder andere in de vorm van telefoontaps, waarin Rispoli sprak: “You have to bring me the money. Now! It’s my money, money I lent you, otherwise I’ll go to your mother’s house and throw everyone off the balcony.” Dat zijn nog eens andere woorden dan “Mama, jij bent de liefste van de hele wereld”.