6 redenen om op Trapani te vliegen en daar te blijven hangen

Trapani

Al sinds haar 18e komt Fenny Bakker op Sicilië. Inmiddels heeft ze er een tweede huis en viert ze altijd haar verjaardag onder de Siciliaanse zon met een goed glas prosecco. Maandelijks deelt ze met ons haar verhalen en verklapt ze de best bewaarde geheimen van het eiland, met dit keer: Trapani.

‘Sicilië betekent voor mij een warm bad en in Trapani is het altijd een warm welkom. Het centrum is autovrij, de infrastructuur is goed, de stad is heel schoon, goed onderhouden en er zijn prachtige kathedralen. Zelfs in de winter is het elke weekenddag flaneren en doft iedereen zich op voor een avondwandeling. Anders dan in sommige andere steden voel je je in Trapani heel veilig op straat, ook als vrouw alleen. Maar al is het historische centrum mooi, Trapani is vooral perfect als uitvalsbasis. De stad ligt strategisch tussen allerlei plekken die een bezoek waard zijn.’

1. Vliegen naar Trapani

‘Eind juli vloog ik nog naar Trapani, een klein vliegveld waar vandaan je zo in de stad bent. Ik pakte een taxi voor €30, er gaat een directe bus en een auto huren is zo gedaan.’ De autoverhuur bevindt zich aan het eind van de straat en je hoeft er geen shuttlebus voor te nemen zoals bijvoorbeeld in Palermo. Ook is een ticket naar Trapani vaak goedkoper dan naar andere luchthavens op Sicilië en ben je door het kleine formaat van het vliegveld zó door de douane tijdens je reis terug.

2. Wat te doen in Trapani

‘Mijn favoriete plek is Corso Vittorio Emmanuele, een straat vol bars, cafés en twee prachtige kathedralen.’ Boek in die straat een verblijf bij Ai Lumi, een betaalbare bed & breakfast in een oud palazzo in het oude hart van de stad. ‘Ik kom er al jaren en ben altijd blij er te zijn. Ai Lumi heeft ook een verfijnd restaurant en overdekt terras, waar je als enige plek in de stad zo’n typisch Italiaanse plank vol vleeswaren kunt bestellen.’

Tegenover Ai Lumi zit wijnbar Tenute Adragna, waar zich elke avond een groep kunstzinnige types vormt aan de wijntonnen op straat, op de lage krukjes of gewoon op de grond. ‘Voor drie euro heb je een glas witte wijn uit de regio, het is er altijd vol en altijd gezellig.’ Aan de haven vind je Angelino Bar. ‘Dé place to be in Trapani van ’s ochtends vroeg tot na twaalven. Om acht uur drink je er koffie met een cornetto, rond het middaguur haal je er een arancino en tegen de avond is het tijd voor antipasti met aperol.’

Het centrum is goed te lopen, heeft een mooi park en in de grote winkelstraat vind je een bijzonder bankgebouw dat is omgetoverd tot warenhuis IDressMap vol luxe merken. ‘Maar buiten het historische centrum kun je nog beter winkelen. De groene Via Giovanni Battista Fardella is niet ver, met aan beide kanten winkels die gaan van goedkoop tot duur.’

3. De zoutpannen van Trapani

Le Saline di Trapani e Paceco is een grote zoutvlakte waar al eeuwenlang zout wordt gewonnen en ligt vlak naast de stad. Bezoek er het Museo del Sale, waar een gids je vertelt over de geschiedenis van de zoutpannen terwijl om je heen het werk gewoon doorgaat. ‘In de bassins staan mannen met hoge laarzen, die het zout opzij scheppen en rijen prachtig witte piramides maken.’

4. Het beste visrestaurant van de regio

Een kijkje in de keuken van de zoutwerkers kun je combineren met een echte keuken: die van Trattoria Del Sale. Een fantastische plek waar je niet zou komen als hij je niet verteld wordt. ‘Ik kwam er voor het eerst met vriend Roberto, die 65 werd en besloot zijn eigen taart én champagne mee te nemen naar het restaurant. Niks was te gek, hij praatte het personeel gewoon om. Ik at er vis zoals ik nooit eerder had meegemaakt – als je van vis houdt, moet je hier écht reserveren.’

‘Mijn favoriete gerechten zijn de gamberi rossi en de crostini met huisgemaakte tapenade met heel veel knoflook.’ Dat is niet de minste: voor hun specialiteit gebruiken ze de prestigieuze Siciliaanse Nubia-knoflook. Een cadeautje dat je met een beetje geluk bij het diner krijgt is de zonsondergang, die het uitzicht op de naastgelegen zoutpannen en zee nog mooier maakt.

5. De boot naar Favignana

Favignana Trapani

‘Afgelopen zomer was ik vier dagen op Favignana, een eiland dat ook in één dag goed te doen is en vanaf Trapani in 45 minuutjes te bereiken is.’ Het eerste wat je daar doet als je van de boot komt is linea recta doorlopen naar Tuna fish voor een broodje op het terras in het gezellige centrum. Het is er tijdens de lunch druk, maar het is het wachten waard. ‘Mijn favoriet is de panino cunzato con tonno, maar het broodje met tonijn en pistachenoten uit Bronte is ook een dikke aanrader.’

Dichtbij de haven kun je fietsen en scooters huren om het eiland te verkennen. ‘Ik pakte er elke dag de elektrische fiets, die aan te raden is vanwege het heuvelachtige landschap.’ Op de fiets ontdek je prachtige zandstranden en rotsstranden waar volop wordt gesnorkeld en langs de weg kom je foodtrucks tegen, waar je goed eten kunt afhalen. Tonijn heeft op het eiland een hoofdrol: het staat niet alleen overal op de kaart, maar er is ook een oude tonijnfabriek die je in de ochtend kunt bezoeken. Bij de fabriek worden grote schildpadden gevangen die in bassins aansterken om weer terug de zee in te gaan.

6. De beste cannoli van Sicilië

Je vindt ‘m op een kwartiertje afstand van Trapani. Waar? De beste cannoli van Sicilië eet je hier.