Zo scoor je de goedkoopste treinkaartjes naar en in Italië

Met de trein reizen wordt steeds populairder en dat begrijp ik wel. Je bent lekker duurzaam bezig, kunt onderweg in alle rust nog even je laptop openslaan en als je zin hebt, kun je er zo een toffe citytrip van maken. We vertelden je al eens eerder over alles wat je moeten weten voor reizen met de trein in Italië. Ik plak daar nog wat praktische tips aan vast om je reis zo soepel (en goedkoop) mogelijk te laten verlopen.

Tips voor treinkaartjes kopen naar en in Italië

Koop een Interrail pas

Als je onbeperkt wilt reizen, kun je al voor €35 voor een dag een Interrail-kaartje kopen. Hiermee kun je de hele dag onbeperkt reizen door het grootste deel van Europa, ook naar Italië. Zo’n pas is flexibeler dan goedkope, vooraf gekochte kaartjes en goedkoper dan een aantal volledige flexibele treinkaartjes. Dat betekent dat je dus in de trein kunt springen wanneer je maar wilt. Als je van plan bent om naar Italië te reizen en ook daar de trein te pakken, kun je ook een Interrail Global pas kopen voor zo’n €218. Daarmee mag je drie dagen binnen een maand onbeperkt reizen.

Download apps

De juiste route naar Italië vinden kan lastig zijn omdat er geen directe trein naartoe gaat vanuit Nederland. Een handige app om de juiste route en tickets te vinden is Trainline. Ook de app Omio is een aanrader omdat deze de prijzen vergelijkt van verschillende soorten vervoer in Europa. Er kunnen boekingskosten in rekening gebracht worden, maar het is handiger omdat je niet via verschillende sites hoeft te boeken. Een treinritje van Amsterdam naar Milaan kan zo in één keer gekocht worden.

Bespaar op boekingskosten

Als je de tijd hebt en ervan houdt om het internet af te speuren, kun je ook direct bij de aanbieder een treinkaartje kopen. Van Amsterdam naar Parijs bijvoorbeeld en dan van Parijs naar Milaan. Dit laatste ritje kun je al voor zo’n €29 voor een enkeltje scoren. Vermijd wel de weekenden om in te reizen en wees wat flexibeler door de weeks. Het kost even wat meer tijd maar dan hoef je geen boekingstoeslagen te betalen. Ben je in Italië, dan is direct boeken via Trenitalia vaak goedkoper dan bijvoorbeeld Omio.

Plan vooruit

Wij Nederlanders houden ervan: plannen. Dit geplan is ook handig als je goedkope treintickets naar Italië wilt scoren. Net zoals met vliegtickets zijn de goedkoopste treinkaartjes ook ver van te voren te boeken. Meestal zo’n drie à vier maanden vooruit. Als je de app Trainline hebt, kun je een alarm instellen voor het goedkoopste tarief op een specifieke datum.

Pak de nachttrein

Als je op budgettour bent, kun je het best een nachttrein nemen. Deze zijn goedkoper en je bespaart op een hotelovernachting. Je kunt kijken welk stuk van je reis naar Italië het langst is en daar de nachttrein pakken. Zo kun je een paar uurtjes slapen en word je wakker in een totaal nieuwe omgeving. Enne… die nachttreinen zijn zo slecht nog niet.

Vergeet niet om in te checken

In Nederland moeten we door de poortjes om in te checken maar op andere stations in het buitenland gelden weer andere regels. Check dus voordat je zomaar de trein in springt of je je kaartje hebt gestempeld en voorkom een boete.