Net open: Treno Reale is een restaurant in een voormalige koninklijke trein

Treno Reale

Als er een tijdmachine met een knopje naar de tijd van de eerste luxe stoomlocomotieven was en ik tijdens die tijdreis dan een rijke tante mag spelen, zou ik er direct op drukken. Ik ben lichtelijk geobsedeerd door de Dolce Vita-trein van de Oriënt Express en heb er weer een nieuwe bij voor op mijn routeplanner: Treno Reale. Het is alleen geen hogesnelheidslijn, want met dit prachtexemplaar kom je geen meter verder, maar ben je wél een ervaring rijker.

Treno Reale in carozza

Treno Reale is een Ristorante Carozza, ofwel een restaurant in een treinstel, dat bij het luxe hotel Palazzo di Varignana nabij Bologna hoort. Niet zomaar een, maar een koninklijk treinstel uit 1921. De wagon deed dienst toen koetsen plaats maakten voor stoomlocomotieven die Italië met de rest van de wereld verbonden. Dat waren geen muffe Frecciarossa’s met grijze bekleding, maar halve woonkamers met fluweel, kostbaar hout en koperen details. Een interieurtje dat de eigenaar van Palazzo di Varignana met man en macht heeft geprobeerd in ere te herstellen.

De man achter het landgoed is dol op restauratieprojecten, wat hij eerder liet zien door inheemse gewassen te redden en vervallen boerderijen om te bouwen tot luxe villa’s. Voor zijn nieuwste project rondom Palazzo di Varignana riep hij de hulp in van architecten, decorontwerpers en koninklijke koetsiers van vroeger, huurde hij vakmensen in speciaal voor het bladgoud en de hulp van kunstenaar Giovanni Bressana (die overigens belachelijk mooie muurschilderingen maakt en ik graag uit zou nodigen voor een potje verven in mijn huis) voor het indrukwekkende plafond van het restaurant.

Op het restaurantmenu

Ook het verfijnde menu van executive chef Davide Rialti is een duikje in de geschiedenis en voormalige routes van de trein. Het belooft een tijdreis van smaken en oude bereidingstechnieken met excellente service en gaat van start bij het fluitsignaal van de trein, dat elke zaterdag om half negen stipt klinkt. Van de heren wordt verwacht dat ze in black tie aan boord gaan, vrouwen vertrouwen ze er blijkbaar op dat ze zich uit eigen beweging wel in iets redelijks hijsen à la de twenties. De schade voor deze culinaire rit? €110 voor het menuutje zonder drank, tenzij je het speciale privégedeelte op de foto hieronder afhuurt voor een groot gezelschap. Kan ook. Hier meer info over Treno Reale.