Vanuit deze plekken heb je het mooiste uitzicht over Rome

Altijd als ik naar een (nieuwe) stad afreis, ga ik op zoek naar de mooiste uitkijkpunten. Zeker als die op grote hoogte zijn; ik vind een stad altijd zo bijzonder en heel anders om te zien vanaf een grote hoogte. En zo ook bij Rome, een stad die ik altijd omschrijf als één groot openluchtmuseum. Je kijkt er je ogen uit, waar je ook loopt. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze stad vol mooie uitzichtpunten zit. Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet, sommige zal je wellicht al kennen en sommige zijn nog behoorlijk onontdekt — ideaal voor als je even de drukte wil ontvluchten.

De mooiste uitzichten over Rome

1. Gianicolo – Janiculum

Dit is misschien wel mijn favoriete uitzichtpunt van heel Rome, omdat het echt voelt alsof je de hele stad kan zien. Je ziet de Sint-Pietersbasiliek, het Pantheon, Castel Sant’Angelo en het prachtige Altara alla Patria. Je vindt dit punt achter de wijk Trastevere, dus leuk om dit te combineren met een dagje rondstruinen door deze leuke wijk. Grappig feitje: elke dag rond het middaguur wordt er hier een kanonschot afgeschoten om de tijd van de dag aan te duiden. Dit doen ze al 165 jaar lang, en het is slechts één keer overgeslagen.

2. De top van de Sint-Pietersbasiliek

Waarschijnlijk is dit het allerbekendste uitkijkpunt van heel Rome, maar hier geldt wel echt: het meemaken is zóveel mooier dan op de foto. Ik had het namelijk al veelal voorbij zien komen, maar er zelf staan is toch een heel ander gevoel en écht een aanrader. Natuurlijk zie je het Piazza San Pietro gelijk voor je, maar vanwege de grote hoogte kan je het hele noorden van Rome zien, zoals de wijken Spagna en Colonna. Je moet er even 551 trappen voor klimmen, maar dan heb je ook wat.

3. Pincio, Villa Borghese

Veel mensen komen hier om de zon te zien ondergaan, want het ‘golden hour’ is hier waanzinnig. Gelijk onder je ligt het Piazza del Popolo, maar als je in de verte kijkt kan je zelfs de Sint-Pietersbasiliek zien. Het grote voordeel van dit uitzichtpunt is dat het echt uit de drukte is en heel sereen aanvoelt. Dat maakt het ook gelijk een drukbezochte plek voor stellen, want een romantische plek is het zéker.

4. Palatine Heuvel

Voor de allerbeste view over het Forum Romanum moet je naar het Terrazza Belvedere der Palatino. Side note: je kan hier niet gratis komen; je moet een ticket kopen à €18. Dat geeft je vervolgens toegang tot Palatine Hill, Forum Romanum én het Colosseum.

5. Capitoline Heuvel

Mocht je geen geld willen uitgeven dan is dit een goed alternatief: hier kun je namelijk gewoon naartoe wandelen. Je hebt zelfs twee uitkijkpunten: eentje vanaf het Terrazza sul Foro en eentje dat iets meer verborgen is. Hiervoor loop je langs Lupa Capitolina (het standbeeld van de vrouw-wolf) als die aan je rechterkant is en dan kun je doorlopen voor het uitzichtpunt. Toegegeven: de eerste optie is mijn ultieme favoriet.

6. Il Vittoriano, Piazza Venezia

Het fijne aan dit uitkijkpunt is dat het echt een 360 graden view geeft over de stad. Het nadeel is dat je er niet gratis kan komen: je moet €7 euro betalen om met de lift naar beneden te gaan. Dit is het zeker waard: je komt dan uit op een panoramisch platform met een prachtig uitzicht over bijvoorbeeld de Via del Corso én je kan aan het einde Piazza del Popolo zien. Goed om te weten: in de winter is dit platform open tot half vijf ’s middags, in de zomer tot half zes.

7. Aventine Heuvel

Als je even de stad wil ontsnappen dan is dit een mooie wandeling om te doen. Fun fact: dit is één van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd, maar toch is het niet overladen met toeristen. En dat is fijn als je juist die drukte even wil ontsnappen. Vanuit hier kijk je over de Tiber en het westen van het historisch centrum. Toegegeven: je hebt er niet het mooiste uitzicht, maar het park zelf is dat wél, en dus alsnog een echte aanrader.