Wil je bij zijn: een Siciliaanse lunch en masterclass met Vanja van der Leeden

Een Siciliaans weekendje weg zonder dat je er je koffer voor hoeft te pakken. Daar mist dan misschien het Italiaanse landschap, maar Vanja van der Leeden en de Londens-Italiaanse Emilia Strazzanti zorgen ervoor dat het met de rest wel goedkomt. Nina’s Kookatelier in Amsterdam is op 18 en 19 mei de leukste keuken van Amsterdam, want die nemen de twee cheffies over voor een Siciliaans eet- en kookweekend.

Vanja & Emilia Strazzanti

Ze ontmoetten elkaar in het Siciliaanse Scicli, waar de half-Italiaanse, maar in Londen geboren chef Emilia tegenwoordig woont en kookt, na een pad van kookervaring te hebben afgelegd van Londen tot Parijs. Op jacht voor haar heerlijke kookboek Italopop had Vanja vele ontmoetingen met Italiaanse chefs, die haar meenamen in traditie, familierecepten, maar ook innovatie in de Italiaanse keuken. Bij Emilia kwam ze over de vloer om de kneepjes van het arancinivak te leren. Want da’s dus echt niet zomaar een bitterbal van bij het diner verstoten risottoresten waar wij de arancino tot degraderen. Dat kunstje willen ze jou nu ook graag leren.

Op het menu: een masterclass arancini maken dus. Én een dikke vette Siciliaanse lunch. Daarom ook leuk voor twee linkerhanden, want je kunt ook alleen van hun kookkunsten profiteren wanneer je een losse lunch boekt, of andersom.

Masterclass arancini & Pranzone Siciliano

Tijdens de masterclass leer je over het ontstaan van arancini, over het koken van de rijst en over het maken van de klassieke vullling van ragù. Maar Vanja zou Vanja niet zijn als ze een Italiaanse chef alleen voor de traditie naar Nederland trekt, want die traditie lapt ze graag aan haar laars waar kan. Naast ragù krijg je dus ook creatieve ideeën voor wat je allemaal nog meer in zo’n niet-risottobitterbal kunt stoppen.

Als de ballen zijn gevormd in plaats van gedraaid en de middagklok heeft geslagen, nemen Vanja en Emilia de pannen weer over voor een potje koken. En niet zo’n beetje ook. Geen pranzo, maar pranzone, de overtreffende trap van een Italiaanse lunch. Emilia’s familierecepten en Vanja’s Italopophits in de mix, met al het mooie uit de Siciliaanse keuken. Er is vlees, er is vis, er is vega, er is wijn, goed gezelschap en alles is gemaakt met tanto amore.

Tickets

Kost dat? De ochtendshift van 10 uur tot 12.30 uur is € 65,- voor eeuwige aracinikennis, hapjes en prosecco. Die is inmiddels al één dag uitverkocht en alleen nog te boeken op de zondag. De Pranzo Siciliano is nog beide dagen te reserveren, duurt van 13.30 uur tot 16 uur en kost je € 75,- voor niet alleen héél veel eten, maar ook een halve fles wijn de neus.

Fotografie: Remko Kraaijeveld