9x Italiaanse warme drankjes die je in een seconde opwarmen

Allemaal leuk en aardig met die herfst en winter, maar de lol is er snel vanaf als we door en door verkleumd zijn. Gelukkig is daar de perfecte oplossing: winterse warme drankjes. Met alcohol zit de warmte er binnen een slok weer in, maar ook met een alcoholvrije variant zijn je handen én innerlijke mens dolblij. Dit zijn de favorieten in Italië.

Winterse warme drankjes uit Italië

1. Vin Brulé

Jawel, glühwein is ook vaste prik tijdens de Italiaanse feestdagen (vooral in het noorden) en op kerstmarken. Ze maken hem van rode wijn met specerijen zoals kaneel en kruidnagel, sinaasappel, appel en citroen.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 fles rode wijn
  • 2 sinaasappels
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 4 eetlepels honing

Bereiding:

  1. Verwarm alle ingrediënten zachtjes in een pan
  2. Laat 15 minuten pruttelen
  3. Zeef en serveer warm

2. Zabaione

Heftige jongen, maar behandel hem als dessert en je bent een gelukkig mens. Zabaione is een dikke crème van eigeel, suiker en Marsala. Je drinkt hem warm – uiteraard – en geserveerd met droge koekjes of een toef slagroom

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 eidooiers
  • 4 eetlepels suiker
  • 100 ml Marsala
  • Droge koekjes, bijvoorbeeld amaretti
  • Snufje zout

Bereiding:

  1. Klop de eidooiers en suiker door elkaar
  2. Voeg de Marsala toe
  3. Verwarm au-bain-marie tot een romige massa
  4. Serveer met de koekjes

3. Bombardino

Aan dit kleine bommetje besteedden we eerder al aandacht, want wintersport in Italië bestaat niet zonder. In de berghutten maken ze hem van warme zabaione, room en brandy. Maar er zijn ook variaties waaronder Calimero (met espresso), Pirata (met rum) en Scozzese (met whisky). Met een alcoholpercentage van zo’n 30% zouden we er niet te veel achterover tikken als je nog wilt skiën. Hier vind je alles over de bombardino, plus het perfecte recept »

4. Caffè Amaretto

Bijna te simpel om te noemen, maar we doen het voor de zekerheid toch: trakteer je koffie eens op een scheut Amaretto. Zo lekker, zo verwarmend en zo verslavend. Maak het extra feest met slagroom en amandelschaafsel.

5. Ponce Livornese

Deze punch uit Livorno is een variatie op de bekende Engelse drank. De Italianen maken hem met geconcentreerde koffie en ‘rum fantasia’: alcohol en suiker. Ja, dat kan inderdaad alleen maar lekker zijn.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 ml sterke koffie
  • 50 ml rum
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • Citroenschil

Bereiding:

  1. Voeg de rum en suiker toe aan de espresso
  2. Roer tot de suiker is opgelost
  3. Wrijf de citroenschil over de rand van het glas en doe het daarna in de drank

6. Ponce all’ arancia

Een heel ander soort punch dan die uit Livorno en het perfecte winterse alternatief voor Aperol Spritz. Je maakt hem met Aperol (verrassing) en verse sinaasappels. De hoeveelheid alcohol valt mee, de hoeveelheid genot is ongeëvenaard.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 ml water
  • 350 ml Aperol
  • 350 g suiker
  • 1,5 sinaasappel

Bereiding:

  1. Was en droog de sinaasappels, schil ze met een dunschiller en bewaar de schil. Pers vervolgens de sinaasappels uit, filter het sap boven een grote kom
  2. Maak de siroop door in een steelpan de suiker en het water te verwarmen. Kook op lage temperatuur totdat de suiker is opgelost
  3. Tegelijkertijd voeg je de Aperol aan het sinaasappelsap toe. Als de suikersiroop klaar is, voeg je die ook toe
  4. Voeg dan de sinaasappelschil toe en laat nog een paar minuten pruttelen
  5. Serveer warm

7. Warme appelcider

En als we dan toch bij de fruitdrankjes zijn beland: van appelsap maak je in een handomdraai een zalige (en alcoholvrije) winterdrank. De Italianen maken hun warme appelcider met appelsap, verse gember, kaneelstokjes, kruidnagel en bruine suiker.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 ml appelsap
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 1 eetlepel bruine suiker

Bereiding:

  1. Pers de sinaasappel en snijd de schil in plakken
  2. Doe het appelsap, de sinaasappelschil, het sinaasappelsap en alle specerijen in een pan
  3. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur totdat het bijna kookt. Laat daarna 10 minuten zachtjes trekken
  4. Voeg de suiker toe en roer goed door, voeg eventueel naar smaak meer toe
  5. Zeef de cider en giet de drank in twee mokken of glazen. Serveer met een schijfje sinaasappel en/of extra kaneelstokje

8. Dikke warme chocolademelk

Mag natuurlijk niet ontbreken, deze klassieker der klassiekers. In Italië is hij aanzienlijker dikker dan in Nederland – en dat heb je zo voor elkaar door wat aardappelzetmeel toe te voegen. Naast de klassieke chocolademelk met slagroom zie je in Italië ook gekruide versies met sinaasappel, kaneel, gember of chilipeper.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 ml volle melk
  • 50 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • Snufje zout
  • Slagroom (optioneel)

Bereiding:

  1. Verwarm de melk, zorg dat hij niet gaat koken.
  2. Smelt de chocolade in de melk, doe dit met kleine stukjes en roer goed door
  3. Voeg suiker en zout toe en roer goed door
  4. Meng in een aparte kom het aardappelzetmeel met een beetje koud water tot een glad papje. Voeg dit mengsel langzaam toe aan de warme chocolademelk en blijf zo’n 2-3 minuten roeren totdat het is ingedikt
  5. Serveer, eventueel met een toef slagroom

9. Gemberthee met honing en citroen

Niet alleen een verwarmende vriend, maar ook een boost voor je immuunsysteem, een ondersteuner van de spijsvertering en een bestrijder van verkoudheid. Zo gemaakt en nog best feestelijk ook als je hem leuk decoreert met schijfjes citroen en misschien zelfs een kaneelstokje.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 ml water
  • 2 cm verse gember
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels honing
  • Eventueel kaneelstokjes

Bereiding:

  1. Snijd de gember in plakjes, kook het water en pers de citroen uit
  2. Voeg de gember aan het gekookte water toe, laat 5 minuten trekken
  3. Zeef en voeg de honing en het citroensap toe
  4. Garneer met schijfjes citroen en eventueel een kaneelstokje