Italiaanse ‘penicilline’, het medicijn tegen griep en eigenlijk alles
Welkom in het griepseizoen. Dat het griepseizoen is begonnen kun je merken aan het feit dat paracetamol, keelpastilles en smerige citroendrankjes in de drogist naar de voorkant van de winkel zijn verplaatst, vlak naast de balie. Italianen trotseren het griepseizoen net iets anders. Daar kwam ik achter toen mijn tachtigjarige buurvrouw aanbelde met een pannetje vol Italiaanse penicilline. En dan niet een pannetje medicatie, nee, soep.
Italiaanse penicilline helpt bij alles
Al een paar dagen had ik knallende koppijn, keelpijn en was snipverkouden. Aangezien ik ook weinig honger had, leefde ik op kopjes thee en paracetamol. Tot er werd aangebeld. Mijn buurvrouw stond voor de deur met een zakdoek voor haar mond, omdat ze niet aangestoken wilden worden, en een uitgestoken steelpannetje in haar hand. Ik keek in het pannetje en zag een soort pap, of nou ja, het leek pap, maar het was piepkleine sterretjespasta in bouillon. Toen ik vroeg wat het was, zei ze: ‘het medicijn tegen alles’, oftewel Italiaanse penicilline. Deze soep is vernoemd naar het medicijn omdat het een soortgelijke – of misschien zelfs betere – werking zou hebben. Het maakt niet uit of je niet kunt eten door griep, misselijkheid of een gebroken hart. Italiaanse penicilline helpt bij alles.
Pastina in brodo
Italiaanse penicilline is een soep bestaande uit bouillon, of getrokken van groenten zoals selderij, wortel en ui of van kip, kleine pasta wat ‘pastina’ wordt genoemd en, natuurlijk, Parmigiano. In Italië is de sterretjespastavorm de bekendste variant om de soep mee te maken. In Nederland komt orzo, fregula of lettervermicelli wellicht het meest in de buurt. Omdat de pasta piepklein en glad is hoeft deze nauwelijks gekauwd te worden en kan hij met ook met keelpijn worden doorgeslikt. Om dezelfde reden is het voor veel Italianen ook het eerste ”vaste” voedsel dat ze ooit aten. Baby’s stappen na babyvoedsel vaak over op pastina.
Variaties van de soep tegen griep
Er zijn verschillende variaties van deze levensreddende soep. Tegenwoordig wordt er wel eens kurkuma toegevoegd aan bouillon voor het mogelijk ontstekingsremmende effect, hoewel dit voor een gemiddelde nonna wel eens te onconventioneel zou kunnen zijn. Soms wordt er een ei aan de bouillon toegevoegd. Ik moest een paar keer checken of ik het goed las, maar een ei toevoegen aan bouillon is niet vreemd voor Italianen. Ook de Romeinse stracciatella is een soep bestaande uit bouillon en eieren. Tevens wordt er bij de Italiaanse penicilline gevarieerd in de hoeveelheid bouillon die er wordt toegevoegd. Soms is de soep eerder een pap met weinig bouillon en wordt er boter, veel parmezaan en zwarte peper toegevoegd. Die variant wordt ook wel gewoon ‘pastina’ genoemd. Op die manier komt het bijna meer in de buurt van risotto. Zoals die van mijn buurvrouw. Maar gezegd moet worden dat ik me erna echt een stuk beter voelde.
Wil je zelf Italiaanse penicilline maken? Hier vind je het recept voor ‘pastina in brodo’.