Gratis spa-dag? Bezoek de warmwaterbronnen in Toscane

Een dagje ronddobberen in lekker warm water middenin een Toscaans landschap, wie wil dat nou niet? Tijdens je volgende reis naar Toscane kun je kosteloos genieten van een dagje in de natuurlijke spa, aangezien al deze natuurlijke thermen gratis zijn. Zowel in de winter als in de zomer en zowel met regen als met zon zijn deze warmwaterbronnen absoluut een bezoekje waard.

5 warmwaterbronnen in Toscane

Saturnia del Mulino

Deze warmwaterbron ligt middenin de natuur. Het water heeft een hoog zwavelgehalte en is zo’n 37 graden. Verder bevat het hoge niveaus van koolstofdioxide en waterstofsulfide, wat gunstig is voor de luchtwegen en de huid. Kortom, een ideale plek voor een spa-dag. Op het internet lijkt het of deze thermen altijd uitgestorven zijn maar niets is minder waar. Het is een populaire spot voor zowel Italianen als vakantiegangers.

San Casciano dei Bagni

Deze warmwaterbron werd in de Romeinse tijd al gebruikt als badplaats. Het water uit deze bron is zo’n veertig graden en stroomt door verschillende baden. Het lijken een soort kleine stenen zwembaden. Ook aan dit water worden allerlei heilzame werkingen toegeschreven zoals een zachte huid, het verlichten van ontstekingen en het zuiveren van de luchtwegen.

Parco dei Mulini, Bagno Vignoni

In het hart van de Val d’Orcia-streek ligt het dorpje Bagno Vignoni. Wat je hier kunt doen? Niet zo heel gek veel, op het bezoeken van de twee natuurlijke warmwaterbronnen na. ‘Parco dei Mulini’ wil zeggen: park van de molens, refererend aan de watermolens die hier vroeger stonden. Het water in deze warmwaterbron is 38 graden en bevat een grote hoeveelheid calcium, ijzer, natrium en magnesium. Je kunt zelfs een masker maken van de witte kleigrond om het volledige spa-effect te krijgen en herboren huiswaarts te keren.

Bagni di San Filippo

Deze thermen zijn naast de thermen di Saturnia ook ontzettend populair. Wellicht omdat het mogelijk een van de vroegst ontdekte warmwaterbronnen ter wereld is. Deze thermen liggen vlakbij Florence, slechts zo’n twee uur met de auto of bus. Het warme water stroomt door een bosrijke omgeving en creëert verschillende natuurlijke baden en geven een soort sprookjesachtig gevoel. Het water heeft doorgaans een witte kleur. De watertemperatuur kan oplopen tot wel vijftig graden, wat echt behoorlijk warm is. Gelukkig kun je na dit warme bad gemakkelijk afkoelen met een Aperol Spritz bij een van de lokale bars van San Filippo.

Bagni di Petriolo

De Bagni di Petriolo liggen vlakbij Siena. Deze zou je iets meer kunnen zien als een soort afgezet stukje van een rivier, waar warm water uit de rotsen stroomt. Het water kan zo’n 47 graden worden en kan mogelijk verlichting bieden bij gewrichtspijn. Italianen nemen hier de hele dag door een warm bad en je zult men hier dan soms ook uren zien hangen. Soms wordt er zelfs een krant bij gepakt in het water. Geen haast op spa-dagen.