Wat is een babyccino en kun je het bestellen in Italië?

De babyccino is een kindvriendelijke versie van de klassieke cappuccino, maar uiteraard zonder koffie. Het bestaat uit opgeschuimde melk met een luchtig schuimlaagje, soms afgetopt met een beetje cacaopoeder of kaneel. Een hippe versie van een bekertje warme melk dus. Maar wacht even, bestaat dit fenomeen eigenlijk wel in Italië?

Wat is een babyccino in Italië?

Nou, dat is nogal een raadsel. In Italië leren kinderen al op jonge leeftijd het ritueel van het drinken van koffie, maar in plaats van koffie krijgen ze vaak orzo – een koffievervanger gemaakt van geroosterde gerst. Orzo heeft een rijke smaak en lijkt in de verte op koffie maar bevat geen cafeïne. Het is een veelgemaakte keuze voor kleine kinderen die zich willen aansluiten bij het koffiedrinken van hun ouders.

Daarnaast is het ook heel gebruikelijk om kinderen in Italië ‘s ochtends een warme beker melk met of zonder cacao te geven, wat eigenlijk de voorloper is van de babyccino, zonder dat ooit een naam heeft gekregen. Maar ook volwassen Italianen beginnen de dag nog steeds vaak met warme melk met koekjes, eigenlijk, als je het zo zou durven te stellen, begint menig Italiaan de dag dus met een naamloze babyccino.

De schuld van Starbucks

Het gekke is, het fenomeen babyccino is helemaal niet geboren in Italië maar in Australië in de jaren negentig. De term werd razendsnel opgepikt door Starbucks. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom de term in Italië nooit echt is aangeslagen. Mensen en barista’s kennen de babyccino vaak wel maar gebruiken de term zelden. Toch kun je het bestellen ervan best proberen. Als je vragend wordt aangekeken kun je ‘latte caldo con un po’ di schiuma in una tazzina’ proberen.

Babyccino maken

Mocht je er thuis eentje willen maken dan kan dat natuurlijk ook. Een babyccino maak je door melk op te schuimen, totdat het luchtig en romig is. Giet de opgeschuimde melk in een klein kopje. Voeg eventueel een beetje kaneel of cacaopoeder toe voor smaak.