Wat is gnocchi; pasta of niet?

Gnocchi, het smaakt naar fluffy pasta, maar na een gesprek met een Italiaanse vriend van mij ontstond er toch wat verwarring. Volgens hem is het gemaakt van aardappel dus valt het, technisch gezien, niet onder pasta. Ik kreeg er een error van in mijn hoofd, want in restaurants en de supermarkt staan gnocchi wél tussen de pasta. Als zelfs mijn Italiaanse vriend niet helemaal zeker is van deze pasta-zaak, wordt het tijd om de wondere wereld van gnocchi in te duiken.

Wat is gnocchi?

In restaurants durfde ik het gerecht niet hardop uit te spreken. Knokkie? Nokkie? Gnosjie? Je spreekt het uit als njok-kie. Deze zachte bolletjes lijken op pasta maar ze zijn toch echt gemaakt van aardappel. Tot zover is die Italiaanse vriend dus juist. Maar, deze bolletjes werden oorspronkelijk wel gemaakt van tarwemeel en eieren (zoals pasta).

Het verhaal gaat dat in 1690 de tarweoogst in Piemonte was mislukt en mensen daardoor noodgedwongen aan de aardappelen moesten. Waar wij deze piepers in Nederland gewoon met wat vlees en groenten eten, maakten ze er in Italië nog iets beters van. Zij mengden, uit noodzaak dus, de gepureerde aardappelen met wat meel en zout. Het recept voor gnocchi zoals we het nu kennen. In de Nederlandse supermarkt vind je vooral Gnocchi di patate, pasta gemaakt met aardappel. In Italië heb je ook andere varianten zoals Gnocchi alla Romana, met griesmeel of Gnocchi di farina, gemaakt met bloem.

Is gnocchi pasta?

Mijn speurwerk heeft helaas geen eenzijdig antwoord op deze vraag opgeleverd. Sommige websites noemen het pastakussentjes, andere bronnen zeggen dat gnocchi officieel geen pastasoort zijn omdat het deeg niet wordt gemaakt van durum tarwe. Maar ze worden wel weer zoals een pasta klaargemaakt. Zeer confuso. Laten we het erop houden dat het aardappelbolletjes zijn die aan pasta doen denken. En of het nou pasta of aardappel is, gnocchi is en blijft mijn favoriete Italiaanse gerecht.