Picknicken in deze wijngaard kan op steenworp afstand van Florence

Wat is er leuker dan in het Toscaanse landschap op een geblokt picknick-kleed tussen de wijnranken te zitten, met fantastische lokale producten als borrelsnack en een wijnproeverij van de druiven die geoogst zijn op de exacte plek waar jij je bevindt. Het kan.

Vicchio di Mugello

Als je Florence bezoekt, maak dan vooral eens een dagtripje naar Vicchio. Vicchio is een dorpje en ligt een halfuur met de auto, of een uur met de trein van Florence vandaan. Naast dat je er uitstekend aperitivo kunt doen aan een klein riviertje bij (persoonlijke favoriet) La Casa del Prosciutto, mag je zeker de kleine lokale wijnproducent Bacco del Monte in het naastgelegen Vicchio di Mugello niet overslaan.

Wijnmaker Bacco del Monte

Bacco del Monte is namelijk een wijnproducent met een bijzonder verhaal. Allereerst is het een familiebedrijf bestaande uit vader en dochter en zijn ze een kleine en relatief nieuwe wijnproducent. Ze produceren ‘slechts’ drieduizend flessen per jaar. Vader Enrico en dochter Silvia produceren hier wijn van pinot nero, die je ook wel kent als pinot noir. Het produceren van pinot nero kun je bijna als topsport zien, al helemaal in Toscane. Het klimaat is van oorsprong namelijk helemaal niet geschikt voor deze druif, maar door het veranderende klimaat kan het tegenwoordig wel. Toch zou je kunnen zeggen dat dit een van de meest uitdagende wijnen is om te produceren. De druif relatief is relatief zoet en hierdoor niet alleen zeer aantrekkelijk voor bederf, maar ook aanlokkelijk voor insecten en andere dieren. Daar hebben Toscaanse boeren een nogal romantische oplossing voor bedacht.

In de traditie die niet alleen bij de productie van deze pinot nero wordt gebruikt, maar ook bij alle andere soorten druiven in Toscane, is het gebruikelijk om aan het einde van elke wijnrank een rozenstruik te planten. Dit wordt gedaan omdat, wanneer de wijnranken worden belaagd door een virus of schimmel, deze altijd twee weken van tevoren eerst de rozenstruik zal aanvallen. Als dit gebeurt is er meestal dus nog voldoende tijd om actie te ondernemen.

Picknick in de wijngaard

Als je met minder dan acht personen bent, kun je uitgebreid picknicken in de familiewijngaard en zal het je aan niks ontbreken. Je proeft drie soorten wijn die vergezeld worden door een tagliere en verschillende bruschetta’s, maar er is ook de optie tot een vegetarische plank. Het picknicken doe je voor of na een rondleiding in de kleine wijnkelder en wijngaard. Met meer dan acht personen wordt het geen picknick, maar een rondleiding in de wijngaard met proeverij binnen in het wijnhuis.

Bacco del Monte, Località Mulinuccio 24, Vicchio