Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Nederland

Een van de leukere lijstjes van het jaar werd afgelopen mei bekendgemaakt: de nominaties voor beste Italiaanse restaurant van Nederland. Tien namen die Italië Magazine de afgelopen maanden in het vizier kreeg en waarvan de menukaarten grondig doorgespit werden door een jury van kenners en dat zijn dus tien restaurants voor op je eigen afstreeplijst. En nu is ook de grote winnaar bekend!

De criteria voor een Italiaans restaurant

Even een kleine opfriscursus. Er is een aantal punten waar de restaurants aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de lijst. Waaraan precies?

  • De chef-kok moet van Italiaanse afkomst zijn
  • De menukaart moet Italiaans zijn
  • De wijnkaart moet een goede selectie Italiaanse wijnen bevatten
  • De keuken moet gebruik maken van Italiaanse, verse producten en ingrediënten

Prima regeltjes om het kaf van het koren te scheiden, denk ik zo. Deze week werden zowel de publiekswinnaar als de juryprijs bekendgemaakt, die komt van de hoofdredacteur van Italië Magazine, een culinair journalist en de voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel. En de nominaties waren…

De beste Italiaanse restaurants van Nederland

De winnaar van 2023

Dan de winnaar: Aroma Italian Fine Dining in Vaassen. Qua locatie had het restaurant de wind vanaf de opening al mee; het huist in het pand van voormalige driesterrenzaak De Leest en Jacob Jan Boerma (van De Leest) schuift bij Aroma graag zelf aan. In het juryrapport wordt chef Pasquale Carfora geroemd om z’n eigentijdse presentatie en creativiteit, die hij haalt uit jeugdherinneringen in Lazio.

Publiekswinnaar werd Vicio il Mastro Pastaio, een van onze eigen favorieten in Amsterdam.

Meer Italiaanse restaurants in Nederland