Wat wordt het weer in Italië deze zomer?

De eerste code oranjes zijn in Italië al afgekondigd en de veertig graden hier en daar al zachtjes aangetikt. Maar toen het in Nederland even eindelijk zomer leek te zijn, kwam het in delen van Italië weer met bakken uit de lucht. Kortom: het Italiaanse weerbericht is net als het onze ook wat onstuimig tot dusver. Maar wat kunnen we eigenlijk verwachten van het weer in Italië het aankomende seizoen? Worden er extremen verwacht, of is de voorspelling juist een zachte zomer?

Het weer in Italië deze zomer

Ik kan er kort of lang over zijn, maar de verwachting is dat deze zomer uitzonderlijk warm wordt, met temperaturen die aanzienlijk hoger liggen dan normaal. Dit zijn de verwachte weersomstandigheden in verschillende regio’s van Italië.

Weersvoorspelling per regio

Het weer in Noord-Italië

In Noord-Italië, dus steden als Milaan, Turijn en Venetië, zullen de temperaturen schommelen tussen de 25°C en 35°C, met pieken tot 40°C tijdens hittegolven. Regenval is sporadisch, voornamelijk in de vorm van hevige onweersbuien. Deze regio profiteert van weersystemen uit het noorden die dus voor verkoeling kunnen zorgen, maar ook in het noorden zullen de temperaturen hoger zijn dan gebruikelijk.

Het weer in Midden-Italië

In Midden-Italië – Florence, Rome en Bologna – worden temperaturen voorspeld tussen de 30°C en 40°C. De kans op regen is heel klein, wat betekent dat droogte wederom een probleem kan worden. Vakantiegangers worden gewaarschuwd om zich voor te bereiden op intense hitte, vooral tijdens hittegolven wanneer de temperaturen kunnen oplopen tot 42°C. Dit deel van Italië zal aanzienlijk warmer zijn dan normaal​.

Het weer in Zuid-Italië, Sardinië en Sicilië

Zuid-Italië en de eilanden Sicilië en Sardinië zullen naar verwachting de hoogste temperaturen van het land krijgen. Ze zullen er regelmatig boven de 40°C uitkomen, vooral in het binnenland van Sicilië en Sardinië. Verder wordt er extreme droogte voorspeld, wat het risico op bosbranden verhoogt. Oppassen geblazen dus, water drinken, insmeren en rustig aan doen.