Wat te doen op een warme dag? Zo gaan Italianen met hitte om

In Nederland is inmiddels de warmte gearriveerd. Warme zomers en op zoek gaan naar verkoeling is iets waar ze in Italië al langere tijd behoorlijk aan gewend zijn. Ondanks dat het overdag best afzien is, kunnen Italianen goed met de hitte omgaan. Dit doen ze als volgt.

Wat te doen op een warme dag

Vroeg opstaan

Wanneer er boodschappen gedaan moeten worden is vroeg opstaan essentieel. In steden als Rome en Florence is het na elf uur simpelweg te warm om met boodschappen te sjouwen. Ook wanneer je nog even rustig koffie wilt drinken of een wandelingetje wilt maken, is vroeg opstaan fijn. Het is dan nog koel en tevens rustig op straat. Dus mocht je ergens op een plank nog de wens voor het creëeren van een morning routine hebben liggen, dit is het moment.

Rustig aan doen

Dit is natuurlijk een levensfilosofie die Italianen over het algemeen goed onder de knie hebben, maar helemaal als het zomer is. De was doen? Prima, daarna even rusten. Boodschappen? Oké maar erna even een uurtje liggen. Piano piano, oftewel ‘doe maar rustig,’ daar gaat het om.

IJs

In de zomer is dagelijks een ijsje niet optioneel, het is noodzaak. Op Sicilië ontbijt men vaak al met granita, een typisch geschaafd ijs in de smaken citroen, amandel of pistache. Ook worden er veel affogato’s gedronken en haalt men s’avonds na het eten vaak een ijsje. Of overdag. Of ‘s ochtends, wat maakt het uit. We hebben het over een hitte-overlevingsplan. Extreme omstandigheden vragen om extreme maatregelen.

Aperitivo

Zodra de temperatuur twee graden zakt, is het rond zessen tijd voor aperitivo. Dat betekent natuurlijk een alcoholische (of non-alcoholische) vloeibare verlichting zoals een Aperol of Campari spritz, negroni, gin lemon of gewoon een koud biertje. Uiteraard met chips en andere snacks.

Lange avonden

Doordat men overdag veel binnen blijft en rond aperitivo pas hun warme huizen uit komen gaan de sociale activiteiten ’s avonds vaak tot laat door. Zo vindt er vaker live muziek op straat plaats, zijn er veel buitenbioscopen, worden uitzichtpunten goed bezocht en zijn de avonden lang en memorabel. Bedtijd is pas rond de klok van twaalf.

Hoofd in il ventilatore

Essentieel tijdens hitte, de beste vriend van menig Italiaan, is een ouderwetse ventilator. Na een passeggiata vind je iedereen thuis op de bank met het hoofd in de ventilator. Hoofd in de wolken, nee hoor, hoofd in ‘il ventilatore,’ dat dan weer wel.