De aller-allerleukste wijnbars in Florence

Wijn en Florence, mijn twee grootste lievelingen. Gezien ik een groot deel van mijn tijd hier doorbreng in wijnbars en wijnwinkels, deel ik met liefde mijn favorieten met je. Dit zijn de fijnste plekken voor vino a Firenze, waar ik vanavond nog koers richting zet.

Wijnbars in Florence

Enoteca Bellini

Verschrikkelijk gezellig klein wijnbarretje vlakbij het centraal station van Florence. Zo eentje waar men lekker buiten op straat hangt als er geen plek is binnen. Op de bar staan de flessen die per glas geschonken worden, het krijtbord met het aanbod wordt dagelijks aangepast. Voor de honger zijn er kleine hapjes en goede crostini.
Enoteca Bellini – Via della Spada 52, Florence

Il Santino

In hetzelfde straatje – figuurlijk dan, want aan de andere kant van de Arno in de gezellige buurt rondom Santo Spirito – is er Il Santino. Ook hier verandert de straat rond zonsondergang in één grote openluchtbar en verspreiden gasten zich op de stoep voor de bar en aan de overkant met hun glazen. Il Santino is het broertje van een van mijn favo restaurants in Florence, heeft fijne wijnen en goede charcuterie, kazen en kleine gerechten op de kaart. Het grootste geluk heb je als je een plek aan één van de twee tafeltjes voor de deur bemachtigt en lekker kunt loeren vanaf je stoel.
Il Santino – Via Santo Spirito 60/R, Florence

Vineria Sonora

Coole wijnbar in de buurt van de fijne wijk Sant’Ambrogio waar de flessen uitgestald staan op planken langs alle muren. Eindeloos veel keuze aan natuurwijnen om mee naar huis te nemen, of ter plekke te drinken op een van de vintage stoeltjes in de zaak. Overdag lekker rustig, ’s avonds en in het weekend gaat het volume van het vinyl op de platenspeler omhoog en zijn er regelmatig thema-avonden rondom muziek.
Vineria Sonora – Via Degli Alfani 39/r, Florence

Le Volpi e L’Uva

Altijd reserveren hier en op tijd, want retepopulair. Pluspunten voor het terras, en dat op een ligging op rolafstand van de Ponte Vecchio in een verstopt straatje nét buiten de drukte. Deze wijnbar in Florence heeft een wijnkaart langer dan de geschiedenis van Italië, bij voorkeur van kleine wijnmakers die de eigenaren persoonlijk kennen. En uiteraard plankjes met kleine happen om nog heelhuids thuis te kunnen komen.
Le Volpi e L’Uva -Piazza dei Rossi 1R, Florence

Enoteca Fuori Porta

In San Niccolò, dus een goede pitstop voor of na een bezoek aan Piazzale Michelangelo. Het lekkerst zit je op het terras met uitzicht op de oude stadsmuur. Hier kun je overdag neerploffen voor een wijntje, maar ook blijven hangen voor het avondeten, want dat is er ook dikke prima.
Enoteca Fuori Porta – Via del Monte alle Croci 10, Florence

Enoteca Pitti Gola e Cantina

Deze wijnbar in Florence heeft een streepje voor vanwege z’n ligging pal tegenomer het imposante Palazzo Pitti. In de Enomatic wijndispensers achter de marmeren bar staan wisselende wijnen die je per glas kunt bestellen en ook hier is de keuze aan de muren reuze. Ondanks de toeristische locatie komen hier nog altijd veel vaste en lokale gasten, gezien Pitti Gola z’n wijnen serieus neemt. Laat je vooral adviseren voor een happie bij de wijn.
Enoteca Pitti Gola e Cantina – Piazza de’ Pitti 16, Florence

Wijnwinkels in Florence

Wijntje kopen? Vooruit, ik heb niet elke wijnwinkel uitgetest, want als je eenmaal een lievelings hebt, dan ga je gewoon daar naar terug voor een fles. Bij Vineria Sonora neem ik standaard een fles mee naar huis, Bottiglieria Enoteca Vignoli Sas is een lekker oudje maar goudje bij mij om de hoek en Enoteca Galanti is er een om niet over te slaan als je in de buurt van Piazza della Libertà bent – neem dan gelijk wat eetbaars van de trattoria mee naar huis.