Vai, vai, vai! Naar de beste restaurants van Florence

Ieder zo z’n eigen ding, maar voor mij is Firenze la citta più bella del mondo. Van kinds af aan waren er talloze bezoekjes aan familie en van het afgelopen jaar spendeerde ik bijna de helft in de Toscaanse stad. Tel daarbij op dat mijn favoriete hobby eten is en ik durf wel te stellen: dit zijn de beste restaurants van Florence. En da’s waardevoller dan je denkt, want al kan elke beetje Italiaan een prima pasta maken, is zo’n toeristisch stadshart een mijnenveld van te dure osterie die angstvallig vasthouden aan traditie. Dat kan beter.

Restaurants in Firenze

Coquinarius Bistrot

Gevaarlijk dichtbij de Duomo waar een spritz je een tientje kost – hoort niet – zit Coquinarius Bistrot. In een internetzoektocht naar goede wijn kwam ik bij dit restaurant in een nauw, verstopt straatje terecht dat ik nu bestempel als m’n lievelings. De wijnkaart is een hemel van klassiekers en natuurwijnen en het menu is niet te moeilijk, wel origineel Italiaans. Mijn favoriete vegetarische gerechten zijn al een jaar onveranderd: raviolotti met Parmigiano en peer en burrata-ravioli met pistachepesto en rode-uiencrème.
Coquinarius Bistrot — Via dell’Oche, 11R, Florence

Il Santo Bevitore

Typisch Toscaans waarvan nonna het niet goed zal keuren tot ze het zelf proeft. Il Santo Bevitore serveert namelijk lokaal en seizoensgebonden eten volgens de slow food-gedachte, maar doet dat wel op een eigen, moderne manier. Uiteraard ook hier een lekker ruime wijnkaart; wat wil je ook als de zaak ‘De Heilige Drinker’ heet. Ik blijk overigens een voorkeur te hebben voor paardenstallen, want net als bij Coquinarius stonden hier vroeger paarden en koetsen geparkeerd. Dat doet goeds voor de sfeer, minder voor de akoestiek.
Il Santo Bevitore — Via Santo Spirito, 64R, Florence

L’Ortone

Het voordeel van een neef die ’n echte Italiano is is dat hij je meeneemt naar lekker lokale plekken. L’Ortone is er zo een, waar niet alleen het publiek maar ook de kaart lokaal is; de naam van het restaurant verwijst naar een moestuin en de gerechten zijn een mix van gerechten uit Toscane (je eet ook hier de beroemde bistecca alla Fiorentina) en seizoensgebonden creaties. Een ogenschijnlijk simpele trattoria die eruit springt tegenover de rest door innovatie en waar voor je geld.
L’Ortone — Piazza Lorenzo Ghiberti, 87R, Florence

La Ménagère

De traditie even helemaal overboord gooien? Dan zit je bij La Ménagère goed. Het restaurant kreeg niet lang geleden een opknapbeurt die Instagram schreeuwt en het volk is al even eclectisch als het interieur, de menukaart en het bedrijfsplan. De deuren zijn namelijk van ’s ochtends tot ’s avonds laat open voor ontbijt, lunch, diner en cocktails, maar ook voor parafernalia voor thuis en paradijselijke bloemstukken. Dat trekt alles aan, van hardwerkende laptoppers tot donne eleganti, en stilt de trek in gerechten als ceviche, wagyu, pasta en risotto.
La Ménagère — Via de’ Ginori, 8R, Florence

Serre Torrigiani Bistrot

Deze groene oase in het hart van Florence is al een eeuwigheid in handen van de familie Torrigiani, een invloedrijke Florentijnse familie die nog altijd op het landgoed woont. Achter de dikke muren van hun privé giardino ben je welkom voor aperitivi en diner met service waar je U tegen zegt. Ben je er, dan wil je niet meer weg. We nemen je graag mee voor een voorproefje van Serre Torrigiani.
Serre Torrigiani Bistrot — Via Gusciana, 27, Florence

Santa Rosa Bistrot

Nog zo’n heerlijke hotspot in een groene omgeving. Santa Rosa maakte van een braakliggend terrein naast de oude stadsmuur een relaxte hangplek voor een aperitivo in de tuin of diner in de kas of het met groen overdekte terras. De Napolitaanse chef laat zich eerder leiden door seizoenen dan traditie en gooit daarom de wereldse kaart elke drie maanden volledig om.
Santa Rosa Bistrot — Lungarno di Santa Rosa, Florence

Enoteca Fuori Porta

Dit restaurant in Florence is de perfecte pitstop onderweg naar of vanaf Piazzale Michelangelo. Hier geen vergezicht over de stad, maar uitkijk op een van de oude stadspoorten en het gezellige San Niccolò, dat tegen de avond tot leven komt. De enoteca werd bekend om zijn wijnen, die ze het liefst schenken van kleine wijnmakers, en de crostini. Deze nemen nog altijd een aanzienlijk deel van de kaart in beslag, naast volledige gerechten van Toscaanse en Sardijnse origine.
Enoteca Fuori Porta — Via del Monte alle Croci, 10, Florence

Brac

Een vreemde eend in een stad waar je niet per definitie naartoe hoeft voor goed veganistisch eten. Brac is even zoeken, maar het zoeken waard. De gevel zonder logo loop je zo voorbij en een blik naar binnen doet denken dat het een boekwinkel is. Wel, dat is het ook, maar dan een met een chef die voor 15 euro een selectie van verschillende gerechten voor je maakt. Verwacht geen pizza of pasta, maar een bonte mix van smaken en culinaire invloeden op je bord, biologische wijnen en een collectie kunstboeken die je allemaal mee naar huis wilt nemen.
Brac — Via dei Vagellai, 18R, Florence

Meer tips in Florence