Low-key locaties voor aperitivo in Florence

Aperitivo bars Florence

Geen hoge hakken, maar ook geen pullen bier. Op deze plekken in Florence doe je een aperitivo Italiano zoals hij moet zijn: relaxed. Uitpuffen na een vol program, de tijd doden rond Hollandse etenstijd of voorpret voor la cena bij een Florentijns restaurant in de vorm van een borrel met (hier en daar zelfs gratis) snacks. Ook geschikt om te blijven hangen tot na het diner.

Favoriete bars voor aperitivo in Florence

Bar Volume

Piazza Santo Spirito is misschien wel het leukste plein van Florence. Het leeft er altijd, locals en toeristen bewegen zich er vredig naast elkaar en in de zomer struikel je over de terrassen. Twijfel niet te lang en loop linea recta naar Bar Volume, een lekker rommelige zaak – merk je buiten niks van – waar van alles en nog wat komt aan publiek. Je Aperol Spritz wordt hier automatisch een aperitivo; de al schappelijk geprijsde drankjes gaan ongevraagd gepaard met een dienblad vol olijven, focaccia, chippies en nootjes.
Bar Volume – Piazza Santo Spirito 3, Florence

Florence aperitivo: Pitta M'ingolli op Piazza Santo Spirito

Pitta M’Ingolli

Lieveling nummer twee op het plein is Pitta M’Ingolli. Lekker sfeertje, prima wijn en simpele maar gigantische panini en schiacciate op de kaart. De Italiaanse aperitivo mag je er zo zelf van maken.
Pitta M’Ingolli – Piazza Santo Spirito 17, Florence

Amblé

Al zit deze bar in hartje centrum, Amblé is zo goed verstopt dat het niet is overgenomen door toeristen. Je kunt er lunchen, snacken en dineren, werken of borrelen. Ikzelf kom er het liefst voor een cocktail of glas wijn met aperitivokit van snacks, hummus en crudité, bij voorkeur op het kleurrijke terras op het minipleintje. En mocht je na de borrel de behoefte hebben aan een inboedel uit Italië, dan mag het hele interieur ook nog ‘ns mee naar huis.
Amblé – Piazzetta dei Del Bene 7/A, Florence

Il Santino

Inimini wijnbar met barhappen en wijnen van formaat. Heb je niet genoeg aan de crostini bij je wijn, ga dan voor een uitgebreide borrelplank. In de zomer is de reuring bij Il Santino al van verre te zien: ’s avonds verzamelen gasten zich op de stoepen voor en aan de overkant van de zaak voor een gezellige buitenborrel. Il Santino is het kleine broertje van het naastgelegen restaurant Il Santo Bevitore, ook een dikke aanrader.
Il Santino, Via Santo Spirito 60/R, Florence

Serre Torrigiani in Piazetta

Serre Torrigiani in Piazzetta

In het hol van de leeuw – Duomo, Piazza della Signoria en Piazza della Republica op struikelafstand – en enkel te bereiken door onopvallende steegjes tussen de grote winkelpanden in: Serre Torrigiani in Piazzetta. Een groene binnenplaats met bar op wielen, goed voor een borrel met plank vlees en kaas. Wel alleen in de zomer. Er is overigens nog zo’n Torrigiani-stadsoase in Florence, wat buiten het oude centrum.
Serre Torrigiani in Piazzetta – Piazza dei Tre Re 1, Florence

Le Murate

Een literair café waar je zomaar eens verrast kunt worden door een concert in de grote binnentuin (trek er het programma even op na, ik kan uit ervaring zeggen dat dat de ene keer fijner voor de oren is dan de andere). Bestel een bonnetje voor apericena, loop naar de bar voor een cocktail en daarna door voor een allegaartje aan gerechten op één bord. Je bonnetje geldt namelijk voor een drankje, plus onbeperkt aanwijzen wat je van de chef wil. Kanttekening: hier geen sterren-eten, maar zelfs als je bescheiden opschept is diner hierna niet meer nodig (vandaar de naam). Alleen de locatie zelf is overigens al een bezoek waard. Het enorme complex diende ooit als klooster, daarna als gevangenis en na een flinke opknapbeurt is het nu een lekkere plek waar creativiteit, diversiteit en spontaniteit worden aangemoedigd.
Le Murate Caffè Letterario – Piazza delle Murate, Florence

Vineria Sonora

Mijn allerlievelingswijnwinkel en wijnbar in Florence. Dus niet per se voor aperitivo, maar voor een pitstop op elk moment van de dag. Wijn, happen en vinyl, met regelmatig proeverijen en muzikale eventjes op de agenda. Wel voor de natuurwijnliefhebbers. Want hier drink je biodynamisch wit, oranje wijn, pet-nat en funky rood (natuurwijn is overigens echt niet altijd funky! Laat je vooral adviseren!). En gezien die wijnmakers er een handje van hebben om gekke labels te plakken, zijn de met flessen volgebouwde muren een feest om naar te kijken. Niet vergeten er een mee naar huis te nemen.
Vineria Sonora – Via degli Alfani 39 r, Florence

Meer tips in Florence