Viva il vino! 10x wijnbar & enoteca in Milaan

Het is een van de meest mishandelde quotes ooit, maar ik ga ‘m erin gooien: life’s too short to drink bad wine. En als je naar deze wijnbars in Milaan gaat, dan zal Johann Wolfgang von Goethe (de rechtmatige eigenaar van deze uitspraak) een instemmend knikje geven vanuit z’n graf. Bij de bars en enoteca’s in dit rijtje draait alles om een goed glas wijn – van klassiek tot funky vin nature – of een hele fles, maar bij het gros ervan val je ook nog met je neus in de boter als je er wat te eten bestelt. Hup, hierrr moet je wezen.

10 x wijnbar & enoteca in Milaan

1. C. Socialist

Staat voor champagne socialist, mijn nieuwe favoriete term en bij ons wellicht bekender onder de naam salonsocialist. Onder het mom van ‘wine tonight, revolution tomorrow‘ heb je hier keuze uit zo’n 500 natuurwijnen in een zaak met afbladderende muren en druipende graffiti. Klinkt nu allemaal vrij extreem, maar deze Milanese wijnbar is júist een relaxte plek om te ontsnappen aan de stadsrazernij.
C. Socialist – Via Lecco 1/A  Via Tabacchi 3, Milaan

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Røst (@rostmilano_)

2. Røst

Bij Røst wordt circulair gekookt in een gigaknappe zaak; tafels van groen marmer, banken van groen fluweel en vale, marsalarode muren. Het restaurant in Porto Venezia heeft een aanbod kleine gerechten om te delen en een unieke selectie wijnen, die zich ook goed lenen voor een middag op het terras.
Røst – Via Melzo 3, Milaan

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Onest Milano (@onest_milano)

3. Onest Milano

Onest is de belichaming van de woorden nest en honest, met een huiselijke sfeer en pure producten. Een minimalistisch interieur met fijne binnentuin, waar je al ver voor de vijf in de klok zit kunt neerploffen voor een kop kwaliteitskoffie. Maar blijf dan vooral hangen voor de eigenwijze gerechten met uitstekend wijnadvies. En let even op de neon-quote hierboven, want leuk.
Onest – Via Gerolamo Turroni 2, Milaan

4. E / N Enoteca Naturale

Een wijnbar van drie wijnliefhebbers, waar je – het liefst in de prachtige tuin – natuurwijn drinkt. Er worden wineroulettes georganiseerd waar je wijnmakers kunt ontmoeten en foodroulettes waarbij perfecte pairings proeft. Hij zit in het pand van Casa Emergency, dat gratis medische hulp biedt aan oorlogsslachtoffers, waar ook een deel van de opbrengst naartoe gaat.
Enoteca Naturale – Via Santa Croce 19, Milaan

5. Mesté

Mesté is een lekker huwelijk tussen Daniele en Marco. Daniele is wijnexpert en studeerde voor oenoloog, Marco is kok met jaren ervaring. De keuken is puur en lokaal, en eten en drinken doe je in een gezellige, vintage interieurtje.
Mesté – Via Corrado II il Salico 12, Milaan

6. Vinoir

Een redelijke new kid on the block en in korte tijd een gevestigde naam geworden. De wijnbar in Navigli heeft een mooi aanbod wijnen van kleine producenten, met goed geïnformeerd personeel om je daarin mee te nemen.
Vinoir –  Ripa di Porta Ticinese 93b, Milaan

7. Il Cavallante

Eigenaar Sergio doet er alles aan om voor zijn zaak geen TikTok-rijen te krijgen, want Il Cavallante is amper vindbaar op internet en zelfs aan de gevel herken je de zaak met moeite. De moeite is-ie wel waard, het is een historische plek in Milaan met een ziel, waar je omringd bent door wijnen die je kunt aanwijzen als je er een wilt.
Il Cavallante – Via Lodovico Muratori 3, Milaan

8. Enoteca Vino

Verstopt in Porta Romana zit dit zaakje met bar onoriginele naam. Leuk is-ie wel, met een bescheiden aanbod zorgvuldig gekozen wijnen en snacks. Simpel maar alles van kwaliteit, vaak biologisch of zelfs biodynamisch. De hoofdrol is er voor Italiaanse wijnen, maar ook de Fransen zijn goed vertegenwoordigd op de wijnkaart.
Enoteca Vino –  Via Pier Lombardo 9, Milaan

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MOTELOMBROSO (@motelombroso)

9. Motelombroso

Een roze huis aan het Naviglio Pavese-kanaal met een waanzinnige tuin, een soort oase net buiten het stadscentrum. Ook het interieur is waanzinnig; minimalistisch met designkeuzes waaraan je bij álles ziet dat erover is nagedacht. Mede-eigenaar Matteo heeft met speciale aandacht voor kleine makers een uitgebreid aanbod wijnen in huis gehaald, en het eten is niet mis – dat heeft een vermelding in de Michelingids verdiend.
Motelombroso – Alzaia Naviglio Pavese 256, Milaan

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tannico Wine Bar (@tannicowinebar)

10. Tannico Wine Bar

Een kleine, gezellige en modern ingerichte zaak met een enorme wijnlijst van over de hele wereld. Ook daarin zit nog alles wat je kunt benoemen als van klassiek tot funky oranje. Voor de trek is er een klassieke brasserieachtige kaart.
Tannico wijnbar – Via Savona 17, Milaan