Restaurant in Verona geeft gratis wijn aan gasten als ze hun telefoon inleveren

Gratis fles wijn scoren tijdens het eten in een restaurant? Daar moet je wel wat voor overhebben. Je smartphone, als je bij Al Condominio gaat eten. Eigenaar Angelo Lella wil daarmee bereiken dat de enige connectie in z’n zaak de menselijke is.

Afgelopen maart opende Lella zijn restaurant in Verona. Hij wilde het alleen net anders doen dan de rest. “Technologie wordt een probleem,” vertelt hij. “Het is niet nodig om elke vijf seconden naar je telefoon te kijken, maar voor veel mensen is het als een drug. Op deze manier hebben ze de kans om hun telefoon even opzij te leggen en wat goede wijn te drinken.”

Dus krijg je bij binnenkomst de optie om je telefoon in een kastje achter slot en grendel te leggen. In ruil daarvoor komt er een typisch Italiaanse beloning in de vorm van een fles rood op tafel. Naast dat Lello daarmee hoopt dat je de kleur ogen van je overbuur nog kunt herinneren de volgende dag, is het gebrek aan schermafleiding ook een manier om écht aanwezig te zijn en zijn keuken te proeven.

Dat de mens makkelijk te overtuigen is met een gratis fles wijn, blijkt wel uit de cijfers. Maar liefst 90 procent van de gasten kiest ervoor z’n telefoon op te bergen bij Al Condominio. Lello verzon ook nog iets anders creatiefs: wie de meest lovende recensie achterlaat, krijgt de volgende keer ook nog eens z’n eten gratis. Op papier, uiteraard, in een houten doosje. Nu zou ik persoonlijk niet echt bouwen op zo’n geforceerde mening, maar goed. Lello geeft graag weg, denk ik. Hij is overigens niet de enige die voor Babo Natale speelt in Verona. Zo zijn er ook andere restaurants in de stad die sinds kort vouchers uitdelen als je je telefoon inlevert tijdens het eten.