Zon in je glas! 11 witte Italiaanse wijnen om te ontdekken op een zomerse avond
Italië als wijnland roept meer rood op dan wit. Maar met zo’n vijfhonderd inheemse druiven, rijke wijntradities en diverse terroirs, zijn er een hoop witte wijnen die misschien nog niet op elke wijnkaart staan in Nederland, maar zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Ik neem je mee op een wijnreisje langs elf Italiaanse witte wijnen die perfect zijn voor op een warme zomerdag. Van de vulkanische bodems van Sicilië tot de heuvels van Piemonte; ze zijn verrassend, verfrissend en zitten vol karakter.
Witte Italiaanse wijnen voor de zomer
1. Fiano di Avellino (Campania)
Deze wijn uit Campania, gemaakt van de aromatische fianodruif, is fris en toch complex. Het is een van mijn favorieten. Met tonen van tropisch fruit, honing en noten, in de combi met een frisse zuurgraad en een minerale ondertoon, is Fiano di Avellino – uit het gebied waar je de beste vindt – een uitstekende keuze voor wie houdt van diepgang in zijn zomerwijn. Mijn persoonlijke voorkeur gaat overigens naar een exemplaar zonder houtrijping, maar dat ben ik.
2. Verdicchio dei Castelli di Jesi (Marche)
Verdicchio is dé druif van Le Marche, een veelzijdige wijn met een fijne frisheid. De smaken van citrus, groene appel en een subtiele amandeltoets die ‘m typeert maken deze wijn perfect voor zomerse dagen. Hij past goed bij zeevruchten en lichte maaltijden.
3. Pecorino (Abruzzen en Marche)
De pecorinodruif, lang vergeten maar nu herontdekt, produceert een wijn die zowel fruitig als kruidig is. Denk aan witte perzik en peer, met een aanwezige zuurgraad. Deze wijn is een ideale date voor een zomerse picknick of barbecue.
4. Lugana (Lombardije/Veneto)
Lugana komt uit het gebied rond het Gardameer. Deze witte wijn wordt gemaakt van de Trebbiano di Lugana-druif. Hij is fris, elegant en heeft tonen van citrus, appel en soms een beetje amandel. Een lekker glas voor bij een lichte lunch of als aperitief.
5. Vermentino di Gallura (Sardinië)
Op Sardinië produceert de vermentinodruif wijnen met een frisse zuurgraad en aroma’s van citrus, groene kruiden en een beetje ziltigheid. Die ziltigheid onderscheidt ‘m van de vermentino uit Toscane. Vermentino di Gallura is ideaal voor een zomerse avond bij de barbecue en bij verse vis.
6. Greco di Tufo (Campania)
Deze wijn, gemaakt van de grecodruif die groeit in Campania, is redelijk vol met tonen van rijp steenfruit en amandel en een fijne minerale afdronk. Greco di Tufo is rijk en complex, een perfecte wijn om te combineren met risotto’s of gegrilde groenten. Ook erg dol op, zelf.
7. Etna Bianco (Sicilië)
Gemaakt van de carricantedruif op de hellingen van de Etna. Etna Bianco is een mooie combinatie van frisse zuren, mineraliteit en subtiele tonen van citrus en bloemen. De vulkanische bodem definieert deze wijn, wat ik altijd een hele dikke plus vind in wijnen.
8. Gavi di Gavi (Piemonte)
Gavi, of Cortese di Gavi, komt uit de heuvels van Piemonte en is elegant en fris. Hij heeft aroma’s van citrus, overduidelijke appel en bloemen en is er een die past bij lichte gerechten en vis.
9. Soave Classico (Veneto)
Soave, gemaakt van de garganegadruif, heeft bij mij ooit een slechte indruk achtergelaten als een van de goedkoopste maar nog wel aardige wijnen in het supermarktschap die ik, toen ik wat minder studentikoos werd, graag links liet liggen. Maar er zijn heus ook exemplaren die niet in een gedeelde koelkast thuishoren. Het is een vrij veelzijdige wijn met citroen, peer en een ietsiepietsie amandel.
10. Falanghina (Campania)
Falanghina, een oude druivensoort uit Campania, staat bekend om z’n frisse karakter en aroma’s van citrus, appel en witte bloemen. De wijn is levendig en licht, een mooie starter op een terras, balkon of bij het voorgerecht.
11. Catarratto (Sicilië)
Catarratto, een van de meest aangeplante druiven op Sicilië, heeft mijn hart ook gewonnen. Hij heeft veelal een medium body met frisse zuren en aroma’s van citrus, perzik en bloemen. Wat ik het lekkerst vind eraan is dat-ie een subtiele bitterheid kan hebben in de afdronk. Dus niet zomaar eentje die je zo vergeten bent.