Nederlandse pizzabakker gooit hoge ogen op WK Pizzabakken in Parma

Een treinstation in Nederland is niet per definitie de plek waar ik het beste eten denk te gaan vinden. Natuurlijk vind je er prima voer voor onderweg, maar dat er op een klein stationnetje in Noord-Holland een pizzabakker aan het werk is die negende werd op het wereldkampioenschap pizzabakken? Veeg m’n klomp maar op.

Sergio Bandelli

Sergio Bandelli heet-ie. 63 lentes jong. Weliswaar geboren in Trieste, maar staat gewoon pizza’s te bakken in Hoorn. Op station Kersenboogerd, in zijn restaurant Incontro. Vorige week streed hij tijdens het Campionato Mondiale della Pizza 2024 in Parma tegen vijfhonderd andere pizzaiolo’s uit 52 landen. In oranje gekleed bakte hij in de categorie ‘Pizza Classica’, en presenteerde een zoete pizza. Een heel klein beetje qua smaak, maar vooral het verhaal vind ik zoet.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Incontro (@incontrohoorn)

De pizza beenham van Sandra

Italianen zijn namelijk niet de grootste fan van zoet, dat weet Bandelli wel. Zijn pizza is geïnspireerd op de lievelings van vaste gast Sandra, waarvoor hij altijd pizza beenham met honing-mosterdsaus maakt. Voor het WK pizzabakken paste hij de honing-mosterdsaus aan door er een beetje pit aan toe te voegen. Voor de rest moest de pizza’s volgens het reglement een afgeleide zijn van de klassieke margherita, dus kreeg de favoriet van Sandra een upgrade naar pizza met tomatensaus, buffelmozzarella, beenham, rucola en pikante honing-mosterdsaus.

De winnende pizza proeven

Zijn geflambeerde pizza ging richting de jury, die ook tijdens het bakken al meespiekte. “Zij kijken hoe je met de ingrediënten omgaat, of je de hygiëneregels in acht neemt en bovendien staan ze met een stopwatch in hun handen. Er staat een bepaalde tijd voor, dus die tijdsdruk voelde ik wel. Het was heel erg spannend,” vertelde hij aan lokaal nieuwsplatform Rodi. Maar Bandelli werd negende én de hoogst genoteerde Hollander van allemaal.

Mijn vertrouwen in de stationshal is hersteld. Zelf proeven? Restaurant Incontro serveert de winnende pizza van woensdag tot en met zondag in de avonduren op station Hoorn-Kersenboogerd.