Waarom óók jij op zeiltrip rond Sardinië wilt

Of ik een week wil zeilen rond Sardinië? Natuurlijk heb ik zin in zo’n avontuur. Hoewel ik nog nooit op zee gezeild heb en dus een beetje zenuwachtig ben voor zeeziekte, pak ik toch mijn koffer in vol jurkjes, bikini’s en pillen tegen reisziekte. Klaar om de boot van Aventura Sailing op te stappen. En een avontuur werd het.

Sardinië is het ideale eiland om te ontdekken met een zeilboot. Met een constante wind, een niet al te woeste zee en veel onontdekte baaien waar je alleen met de boot kunt komen. De beste maanden zijn van april tot en met oktober wanneer de temperaturen zo lekker zijn dat je de ochtend kunt beginnen met een verkoelende duik in zee.

Eiland La Maddalena

Ik begin deze zeiltocht in Porto Rotondo, een kleine haven in het noorden van Sardinië. Er is niet veel te doen. Behalve een kraakheldere zee en maar één strandbar heb je er namelijk niks. Daar, op het strand, ontmoet ik de acht andere mensen waarmee ik een week op een boot ga doorbrengen. Een beetje spannend vind ik het wel, want eenmaal op de boot is er geen weg meer terug. We verdelen de cabins op de boot en ik moet zeggen, mijn kamer is prima te doen, met een lekker matras en zelfs een kledingkast. Ook de keuken is ruim voor een zeilboot en er is zelfs warm water onder de douche. Al mogen we ieder maar één minuut douchen vanwege de watervoorraad. Maar wie wil er nou douchen als je de ochtend ook kunt beginnen met een duik in een turquoise zee?

Rond Sardinië heb je veel kleine eilanden liggen die alleen met de boot te bereiken zijn. La Maddalena schijnt een van de mooiste te zijn en de verhalen zijn meer dan waar. Het water is zo helder dat je met het blote oog vissen kunt zien zwemmen en de rotsen op de bodem ziet. Dat afgetopt met gigantische, witte kliffen met grotten waar je in kunt zwemmen, ver weg van de mensenmassa.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Aventura Sailing (@aventura_sailing)

Het toffe aan zeilen is dat je bij de meest afgelegen plekken kunt komen. Wij gooien het anker dan ook uit vlakbij Pink Beach waar je normaal gesproken niet mag komen. Dit is een beschermd strand met echt roze zand, een mix van gebroken koraal, kalksteen en schelpen. Met een simpele duik in zee zwem ik binnen tien minuten naar dit strandje. Hoewel ik niet op het roze strand mag lopen, kan ik er wel omheen wandelen via de rotsen. Toch wel bijzonder om zo dichtbij een beschermde plek te komen.

Wat ik ook leer tijdens het zeilen, is dat het weer super veranderlijk is. De meeste dagen hebben we een stralende zon en een briesje wat de perfecte mix is voor een ontspannen zeiltrip. Maar net als we van anker gaan, op naar een ander eiland, wordt de lucht donker en zet er een heftige wind op. Dit is niet meer zo smooth sailing. De boot gaat heftig op en neer en klapt telkens op de zee. Ik moet me vasthouden om niet van de boot te vallen.

De zon gaat al bijna onder terwijl we nog zo’n twee uur moeten zeilen. Als we achterom kijken, zien we dat we de dinghy zijn verloren. Het touw is afgebroken en het kleine rubberen bootje dobbert nu ergens rond op de metershoge golven. We moeten terug om hem te vinden en maken rechtsomkeer. Een van de bemanningsleden klimt in de mast, zo’n zes meter hoog boven de boot. Met die harde wind en een schommelende boot, doe ik het hem niet na. Na bijna een uur terug gezeild te hebben, spotten we de dinghy al dobberend in een baai. We liggen daar aardig beschut tegen de wind en omdat het donker wordt, besluit de kapitein om daar voor anker te gaan. Hoe snel de felle wind opkwam, gaat deze ook weer liggen en worden we getrakteerd op een eindeloze sterrenhemel.

Dolfijnen bij Capo Figari

De volgende dag zeilen we verder naar de kliffen van Capo Figari. Deze baai staat bekend om de witte kliffen zo hoog als flatgebouwen en het spotten van dolfijnen. We verwachten het eigenlijk niet, maar al snel zien we in de verte toch echt dolfijnen zwemmen. De nieuwsgierige beestjes zwemmen naar de boot en geven ons een hele show. De ene na de andere springt omhoog, alsof het zo gepland is. Als zelfs de kapitein zegt dat hij dit nog nooit heeft meegemaakt, weet ik dat dit een bijzondere ervaring is.

Een trip maken met een zeilboot is een heel andere ervaring dan op land of met een grote toeristenboot. We kunnen aanmeren waar we willen en hebben daardoor veel onontdekte stranden en baaien voor onszelf. Elke dag maak ik wel een uitstapje met de sup of pak ik mijn snorkel om de grotten langs de kliffen te ontdekken. Na een week op zee te zijn geweest, is het raar om weer aan land te gaan. Ik ben van het leven op zee gaan houden. Geen geluidsoverlast, elke avond weer een mooie sterrenhemel en de ochtend beginnen met een duik in zee. Dat smaakt naar meer.

Wil je ook een unieke zeiltrip maken? De mannen van Aventura Sailing maken avonturen op maat.