Bezienswaardigheden in Rome die je kunt skippen als je maar één dag hebt

rome bezienswaardigheden skippen

Toen ik afgelopen zomer in Rome was besloot ik m’n wandelschoenen (lees: doodgewone sneakers) aan te trekken en een record neer te zetten. Ik liep bijna een marathon die ze qua tijd al lang en breed hadden afgefloten als het er echt een was, maar ik had wél bijna alle hoogtepunten afgetikt en voelde me zo fit als een hoentje. De volgende dag alleen wat minder, met kuitspieren alsof ze van scheepstouw gemaakt waren en een to do die al helemaal was afgevinkt. Kortom: raad ik je niet aan. Hoe je Rome wél in één dag kunt doen zonder spijt of pijn? Door deze hoogtepunten te skippen.

Bezienswaardigheden in Rome om te skippen

De Sixtijnse Kapel

Ja, ik zeg het echt. Ik zeg niet dat je de Sixtijnse Kapel moet overslaan als je in Rome bent, alleen dat ik ‘m zou overslaan als je er maar één dag bent. De rij is doorgaans immens lang en snoept daarmee de helft van die kostbare dag weg. Zet ‘m gelijk op je lijstje voor de volgende keer.

Het Colosseum van binnen

Ik beloof je: het Colosseum is van de buitenkant al zo indrukwekkend dat je de rij kunt overslaan om de binnenkant te bezoeken. En doorrr.

Het Forum Romanum van binnen

Want naast het Colosseum kun je gelijk het Forum Romanum zien. Rondom dit centrum van het eeuwenoude Rome zijn zo veel uitkijkpunten dat je er bij tijdnood niet eens per se doorheen hoeft te wandelen. Loop bijvoorbeeld eens door naar de Capitolijn, de kleinste van de zeven heuvels van de stad. Vanaf daar heb je een uitzicht over het hele archeologische park.

De Trevifontein

Het is een van de meest bekende plekken van Rome, maar ook de plek waar ik het liefst gelijk wegren als ik er ben. Ja, de fontein is indrukwekkend, maar de mensen eromheen in de nauwe straatjes kunnen zomaar een enorme allergische reactie opwekken. Lees liever deze feitjes over de Trevifontein, dan ben je gelijk op de hoogte.

De Spaanse Trappen

Alleen als je in de buurt bent zou ik de Spaanse Trappen meenemen op je route. Uiteindelijk is het toch maar een heel groot stel traptreden dat niet op kan boksen tegen de imposante Sint Pietersbasiliek, het Pantheon en de gigantische Suikertaart.

Piazza del Popolo

Skip je de Spaanse Trappen, dan kun je gelijk Piazza del Popolo overslaan als je het mij vraagt. Het erboven gelegen Piazza Napoleon op de Pincio-heuvel mag dan een prachtig uitzicht bieden op de stad, maar een soortgelijk en zelfs nog mooier uitzicht heb je vanaf de Giardino degli Aranci. Deze aangelegde tuin met sinaasappelbomen heeft een verstopt sleutelgat waardoor je precies de koepel van de Sint Pieter door ziet piepen.

Meer tips in Rome