6x favoriete Italiaanse ingrediënten van de Italiamo-redactie

Eten is volgens de Italiamo-redactie dé manier om in gedachten bij iemand aan te schuiven of op een favoriete plek te zijn. Zo genieten we van polenta wanneer we de regio Lombardije missen en arancini om weg te dromen naar Sicillië. De biologische producten van La Bio Idea maken dat de Italiaanse gerechten uit de Nederlandse keuken smaken zoals in Italië. Dat is een lijstje favorieten waard, want we hebben een rondje proeven gedaan zodat jij de beste er zo uit kunt pikken in biologische speciaalzaken. Spoiler: de boterbonen doen ons ontzettend denken aan Italië, we zijn liever met orzo dan met risotto in de weer en de gele passata was een – héle – aangename verrassing.

Koken à la Italia

La Bio Idea is sinds 1991 een ster in de keuken en haalt de biologische producten van het met zonnestralen bedekte eiland Sicilië en op het Italiaanse vasteland. Momenteel staat de vierde generatie pastamakers van het familiebedrijf aan het roer. De drie trotse dochters Agata, Filly en Giulia werken iedere dag met volle overgave aan het Italiaanse meesterwerk. Wat pasta voor hen betekent? ‘Het is de basis, we eten het dagelijks.’ Niet alleen de smaak is om over naar huis te schrijven, maar ook de verpakkingen. Die zijn geïnspireerd op de Siciliaanse tegeltjes. Daarmee kleurt de keuken gelijk een stuk vrolijker. Een soort win-win situatie dus.

7x favoriete Italiaanse ingrediënten

1. Orzo

Wie dol is op risotto, maar het een keer over een andere boeg wil gooien moet aan de orzo. De bereidingswijze is ongeveer hetzelfde, maar de textuur zachter en de bereidingstijd vele malen korter. De orzo met kurkuma en zwarte peper van La Bio Idea is erg lekker. Hoewel het assortiment vol zit met overheerlijke soorten orzo (lees: ook wit en volkoren).

2. Sugo Napoli

Negen van de tien keer koken we met zelfgemaakte pastasauzen, maar de Sugo Napoli gooit die gewoonte over boord. De saus is gewoon goed, zonder zooi, niet platgemaald maar met stukjes tomaat en vol van smaak. Een topper om achter de hand te hebben, wanneer je voor gemak wil gaan.

3. Rigatoni alla Quinoa

Wie fan is van (biologische) pasta, kan in biologische speciaalzaken, zoals EkoPlaza en Odin los. We zijn het er unaniem over eens dat de Rigatoni alla Quinoa geproefd moet worden. Het is vrij stevig van structuur, steviger dan gewone pasta. Serveer met een grove saus voor een heerlijk maal, zoals een carbonara.

4. Passata Gialli

Gele tomatensaus. Ook een keer leuk. En lekker trouwens. De rijpe gele tomaten geven een lichtzoete smaak af en laten de pasta geel kleuren. De yellow passata vormt een goede basis voor sauzen en bijvoorbeeld lasagne. Nog zo’n favoriet.

5. Boterbonen (bianchi di spagna)

Voor de Bianchi di Spagna kun je ons wakker maken. Echt. Ze zijn groot, hebben een bite en zijn wat minder melig en daarmee ook geschikt voor niet-bonen-liefhebbers. Ben je wel een mangiafagiolo (boneneter, zoals de Toscaanse bevolking genoemd wordt) maak er dan traditioneel Fagioli all’Uccelletto mee.

6. Volkorenspaghetti

Zwoegen in de keuken voor een paar slierten verse pasta is niet per se nodig. Het verhaal van gedroogde pasta, zoals de biologische pasta van La Bio Idea, is minstens zo ambachtelijk – en misschien zelfs romantischer dan die van Italiaanse nonna’s die pasta rollen. De gemiddelde Italiaan vindt volkoren pasta niks, maar deze is echter heel dun, wat een aangename verrassing is. Dat is fijn, want het is tenslotte wel gezonder.