9x top restaurants in Bologna

Voor het bestellen van spaghetti bolo zul je er een draai om je oren krijgen, maar voor tagliatelle al ragù bolognese zit je nergens beter dan in bakermat Bologna. Evenals voor lasagne, tortellini, mortadella, crescentine en een enorme hoeveelheid DOP en IGP-producten. Grandioze stad met de al even grandioze bijnaam ‘De Vette’, een beetje punk, minder gelikt dan al z’n Italiaanse buren. Het zal je dus ook niet verbazen dat je hier heus niet alleen klassiek eet. Er zitten een hele hoop creatieve chefs die stoffige kookbijbels links laten liggen, en met hun rijke lokale keuken eigenwijs aan de haal gaan. Waar je moet wezen? Dit zijn de lekkerste restaurants in Bologna.

Beste restaurants in Bologna

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ahimè (@ahime_bologna)

Ahimè

Een groene michelinster zegt de meeste mensen nog niet zoveel als een ‘gewone’ rode, maar is eigenlijk misschien wel interessanter. Zeker in Italië, waar vooruitlopen niet echt een ambitie is van velen. Bij Ahimè snappen ze dat de regionale keuken prima hand in hand gaat met innovatie. In de coole zaak die niet zou misstaan in een Nordic land wordt modern en seizoensgebonden gekookt uit eigen biodynamische tuin buiten Bologna. Groenten zijn leidend en vlees komt zoveel mogelijk van eigen dieren. Er wordt geen plastic gebruikt en in het glas zitten vooral weinig traditioneels. Ook leuk: brood is hier een volwaardige gang. En terecht.
Ahimè – Via S. Gervasio, 6e, Bologna

Oltre.

Als we dan toch bezig zijn, neem ik Oltre ook gelijk even mee. Van dezelfde mannen als Ahimè en net zo Scandi als z’n broer. Ook achter deze deuren – die eruitzien alsof je een club of platenzaak in gaat – wordt innovatief gekookt zonder traditie te verliezen. De gedachte is zelfs dat innovatie juist bereikt wordt door het in ere houden van traditie. De wortels bestuderen en eigentijds maken. Veel natuurwijn, vergeet ook geen cocktail te bestellen.
Oltre – Via Augusto Majani 1B, Bologna

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Calmo (@calmoristorante)

Allegra, Calmo & Scuro

Nog eentje dan, om het rijtje af te maken. Of eigenlijk drie. Hierna gaan we ook klassiekers doen. Maar als Ahimè en Oltre in je straatje passen, dan doet dit drietal – het nieuwste project van een van de jonge ondernemers achter de zaken hierboven – dat ook. Lorenzo Costa gaat voor een hattrick in dezelfde straat met Allegra, een soort Parijs-Nordic mix van bistro en minimalisme, ernaast Calmo voor nostalgisch, elegant Italiaans in hippe jas en Scuro, een donkere cocktailbar op de verdieping erboven.
AllegraCalmoScuro – Via Galliera, 11, Bologna

Ristorante Diana

Een gevestigde naam waar men graag komt voor de goede tagliatelle alla bolognese, maar ook voor andere klassiekers. Want voor klassiek moet je hier zijn. De keuken is het, de obers gekleed in wit zijn het en ook het oubollig-chique interieur lijkt amper veranderd sinds de opening van het restaurant in 1909. Ook leuke tafeltjes buiten.
Ristorante Diana – Via Volturno, 5, Bologna

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Trattoria Da Me (@trattoriadame)

Trattoria Da Me

Familiezaak sinds 1937, waar inmiddels kleindochter Elisa Rusconi eigenaar en chef is. Die zet er sinds 2016 de boel voort, maar wel op haar eigen manier. Nieuwsgierigheid, reizen (en dus eten) met haar vader en technischer (maar niet te moeilijk!) koken maakt haar menu een stuk interessanter dan de doorsnee trattoria, in een interieur dat dan weer niet echt mee is gegaan met de tijd.
Trattoria Da Me – Via S. Felice, 50a, Bologna

All’Osteria Bottega

Lekker kneuterig met blokhutmeubilair en van dat gelige papier als tafelkleed, maar toch wel om aan te zien. Hier vind je alle klassiekers uit de regio Emilia-Romagna op hun best in elkaar gezet. Altijd beginnen met een selectie vlees en kazen uit de buurt, niet bang zijn voor rauwe gekruide worst want ook dat is een specialiteit en uiteraard een bordje tortellini bestellen.
All’Osteria Bottega – Via Santa Caterina, 51, Bologna

Trattoria Di Via Serra

Wist ik voor het schrijven van dit artikel nog niet, maar in Bologna zijn blijkbaar maar weinig restaurants met Slow Food-onderscheiding. In de historische volkswijk Bolognina zit er wel een: Trattoria Di Via Serra. Alle aandacht gaat er naar de omgeving, waar ze van kleine producenten meel, kaas en vlees kopen. Gerechten als tortellini in brodo en zuppa inglese bestellen zijn een must. De regionale keuken van Via Serra is populair, dus altijd reserveren.
Trattoria Di Via Serra – Via Luigi Serra, 9b, Bologna

Casa Merlò

Twee bebaarde mannen die in de keuken vooral plezier willen maken, waarmee ze hun sporen inmiddels hebben verdiend in Bologna. Hier eet je perfect uitgevoerde klassiekers, maar het zou zonde zijn de andere thema’s van het menu niet te proberen. Dat is namelijk heel geinig verdeeld in een sectie traditie, een sectie 80’s hits en vernieuwde traditie. Dan krijg je bijvoorbeeld ‘Bologna Peking ravioli’ en bombolone gevuld met taleggiokaas. O, en goede wijnen!
Casa Merlò – Via de’ Gombruti, 2d, Bologna

Osteria del Sole

Een vermelding waard: Osteria del Sole. Niet alleen omdat het de oudste osteria ter wereld is (uit 1465, hallo), maar vooral omdat je er helemaal geen eten krijgt. Klinkt als een grap, maar net als vroeger neem je dat hier zelf mee. Het enige wat je bij Osteria del Sole krijgt is bier of wijn. Ook niks non-alcoholisch. En daarmee basta.
Osteria del Sole – Vicolo Ranocchi, 1/d, Bologna