Deze affogato’s verdienen het om ook viral te gaan

Ineens was hij overal: de affogato van ijssalon Vivioli in Florence. Onze Sophie probeerde hem uit en was direct verslaafd, maar merkte daarbij wel op dat er sowieso niet veel mis kan gaan met de combinatie espresso-vanillegelato. Heb je dus geen zin in wachtrijen of ben je toevallig in een andere Italiaanse stad, dan hebben wij wat hypewaardige alternatieven voor je.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fiocco di Neve (@fioccodineveroma)

Fiocco di Neve, Rome

Pure heaven’ noemt culinair criticus Elizabeth Minchilli de affogato van deze ijssalon. Je hebt de keus uit allerlei ijssmaken, maar moet eigenlijk gewoon voor de Zabaione gaan. Waarom? ‘De combinatie van drank, room, zoet en bitter maakt dat je wilt huilen,’ aldus Elizabeth. En ze staat niet alleen in deze mening. Zo noemt journalist Kerri Westenberg de affogato di zabaioneinsanely delicious’ en stelt blogger La Dolce Lisa dat ze nog steeds droomt van deze combinatie.
Fiocco di Neve – Via del Pantheon, Rome

Gelateria Umberto 1934, Milaan

Volgens de Italiaanse editie van magazine ELLE is de affogato van deze ijssalon de beste van heel Milaan – en wie zijn wij om dat in twijfel te trekken. Al drie generaties wordt in dit kleine winkeltje met houten toonbank ijs gemaakt. Grootvader Elio (84) komt nog steeds elke dag proeven in het laboratorio, want zijn mening is doorslaggevend. Het ijs voor de affogato wordt gemaakt volgens het recept van zíjn grootvader en geschept uit de originele ‘pozzetti’.
Gelateria Umberto 1934 – Piazza Cinque Giornate 4, Milaan

Gran Caffè Gambrinus, Napels

In misschien wel het beroemdste café van Napels (hij gaat dan ook al sinds 1860 mee) nemen ze koffie én ijs nogal serieus. Voor een perfecte affogato kan je hier dus prima terecht. Maar ben je in een avontuurlijke bui, probeer dan ook eens een van hun zelf ontwikkelde alternatieven. De caffè pistacchio is hier met zorg ontwikkeld en pas op de kaart gezet na jaren experimenteren. Nu zijn de smaak van koffie en pistache-room perfect in balans. Hoe lekker dat is? Zo lekker dat je affogato direct bent vergeten.
Gran Caffè Gambrinus – Via Chiaia 1, Napels

Bar Capriccio, Taormina

Waarom zou je eigenlijk voor koffie gaan, als het ook limoncello kan zijn? Laat het maar aan de Sicilianen over om het leven – en de affogato – nog net een beetje leuker te maken. Je moet er de dag misschien niet mee beginnen, maar in veel (ijs)cafés op het eiland kan je ook kiezen voor een affogato con liquore. Dat kan dus limoncello zijn, maar ook de lokale varianten arancello of mandarinetto. Onder meer Bar Capriccio in Taormina biedt deze nóg vrolijkmakendere affogato aan.
Bar Capriccio – Corso Umberto 85, Taormina