Deze koffie drinken Italianen nooit, of toch wel?

In Italië is inmiddels de lente begonnen. Wat betekent het in de schaduw nog fris kan zijn maar in de zon bloedheet. Wat je meeneemt in je koffer ten tijde van de Italiaanse lente is een soort Russisch roulette. Van winterjas tot handschoenen tot blote benen, zou allemaal nodig kunnen zijn. Alles is mogelijk. Behalve als het om koffie gaat. Lekker weer of niet, ijskoffie drinken Italianen nooit. Of toch wel?

IJskoffie in Italië

Toen de zon afgelopen weekend scheen, maar echt scheen, leek het me tijd voor een ‘iced latte,’ wetende dat door het bestellen ervan de nekharen van elke Italiaan overeind gaan staan. In Rome, waar de temperatuur in de zomer bijna elke dag de veertig graden aantikt, vroeg ik ooit om een ‘koude koffie’. Wat ze daar deden was koffie in een fles met suiker doen en die in de koelkast leggen. Dat kreeg ik in een espressokopje. Toen ik, bezwaard uiteraard, ter verduidelijking om een ‘koude caffè latte’ vroeg werd de koude koffie overgegoten in een cappuccinokopje met een plons lauwe melk erbij.

Caffè shakerato, affogato en crema di caffè

De weerstand van de Italianen tegenover dit ‘drankje voor Amerikanen,’ zou je eigenlijk wat hypocriet kunnen noemen. Ze drinken namelijk van alles wat er op lijkt. Zoals de caffè shakerato, een met ijsblokjes geschudde schuimende koffie. Of caffè Leccese, koffie met amandelsiroop en ijsblokjes. In de regio Calabrië wordt er veel Brasilena gedronken, frisdrank gemaakt van koffie. Ook voor een affogato schromen Italianen niet. Zelfs vroeg in de ochtend wordt er zomers zonder problemen wat ijs in de koffie geschept. Of room. Ook kun je in de zomer op veel plekken crema di caffè bestellen, een soort romig oplepelbaar koffie-ijs, of eigenlijk een soort koude crème dus, wat je in een kopje krijgt. Dus wat is het probleem precies?

Geen iced latte, basta

Mijn Italiaanse bron vertelde me dat Italianen conservatief zijn op het gebied van koffie. ‘We zijn er niet nieuwsgierig naar, de herkomst interesseert ons niet, we drinken koffie niet op die manier, basta,’ stelde ze. Het valt onder dezelfde categorie valt als zomerkleren in de lente. Het klopt niet. Koffie met zo’n grote hoeveelheid koude melk, is geen koffie. Caffè latte wordt sowieso eigenlijk vooral gedronken bij het ontbijt. Om koekjes of brood in te dopen, basta.