Agrigento moet deze zomer toeristen weigeren vanwege watertekort

Watersnood! Agrigento, beroemd om z’n archeologische vondsten en bijzondere kustlijn, kampt momenteel met een aanzienlijk watertekort. Dit probleem heeft niet alleen invloed op de lokale bevolking, maar ook op reizigers die de historische en culturele parel binnenkort willen bezoeken. De stad roept nieuwe toeristen momenteel een halt toe en neemt grote maatregelen om erger te voorkomen.

Wat is er aan de hand in Agrigento?

Uiteraard mogen we voor de schuld van het probleem weer met vingertjes wijzen naar klimaatverandering. Maar dat is niet de hoofdoorzaak in de stad op Sicilië. Agrigento, gelegen aan de zuidkust van het eiland, heeft te maken met een ernstig watertekort als gevolg van een verouderd en inefficiënt waterleidingsysteem. Dit systeem, een doolhofachtig netwerk van oude leidingen, kampt met lekkages. Hierdoor gaat een groot deel van het water verloren voordat het de huishoudens en bedrijven bereikt. Daarnaast zorgt de combinatie van klimaatverandering en verminderde regenval ervoor dat de druk op het al kwetsbare systeem nog verder toeneemt.

In februari werd de noodtoestand lokaal al uitgeroepen. Inwoners werden waterbeperkingen opgelegd, waarbij delen van het gebied het watergebruik met wel 45 procent moesten verminderen en er plaatsen de gehele nacht werden afgesloten van het water. Hotels werd onder meer opgelegd waterreserves aan te leggen die in verhouding staan tot hun aantal gasten. Maatregelen die invloed gaan hebben op de vakantie van toeristen.

Wat betekent dat voor toeristen?

Voor wie al een tripje naar Agrigento gepland heeft staan, betekent het watertekort dus dat je mogelijk rekening moet houden met wat ongemakken. Hotels en restaurants kunnen beperkt zijn in hun watergebruik, wat uiteraard invloed kan hebben op onder meer de badkamer. Agrigento heeft dan ook besloten om nieuwe toeristen tijdelijk te weren om de druk op de beperkte watervoorziening te verlichten en de situatie voor de lokale bevolking hopelijk te verbeteren.

Een nieuw tripje boeken zou ik dus niet doen, wel kun je een beetje meedenken als je gaat. Bespaartips zijn bijvoorbeeld het beperken van je douchetijd, het spaarzaam gebruiken van water en het hergebruiken van handdoeken in hotels zodat deze minder vaak gewassen hoeven te worden.

Watertekort op Italiaanse eilanden

Eerder dit jaar stond Capri voor een soortgelijke uitdaging; ook hier legde een kapotte waterleiding het toerisme plat. Om erger te voorkomen werden toeristen per direct geweerd van het eiland voor de kust van Napels. Boottickets werden niet meer verkocht en boten die al onderweg waren teruggefloten. Op het jetseteiland was het echter binnen no time weer onder controle, wellicht ook omdat er net wat meer centjes zitten dan op Sicilië. Toen Sicilië eerder om subsidie vroeg voor maatregelen, kreeg het als antwoord van de minister van toerisme dat het eiland maar moet proberen het toerisme wat meer te spreiden.