5 alternatieven voor de drukte in de Cinque Terre

Hoewel de vijf dorpjes van de Cinque Terre erg mooi zijn en zeker het bezoeken waard, kun je ze in de zomermaanden beter skippen als je niet van drukte houdt. Lange rijen met wachtende mensen in de hitte, soms lopen de bezoekersaantallen op tot 10.000 mensen per dag! Geen zin om in de felle zon te moeten wachten op een fotomoment? Deze vijf alternatieven zijn net zo mooi als de Cinque Terre.

Alternatieve dorpjes voor de Cinque Terre

Portovenere

Portovenere staat op de Werelderfgoedlijst en wordt door Italianen vaak het zesde dorpje van de Cinque Terre genoemd. Het heeft namelijk dezelfde gekleurde huisjes, smalle straten en authentieke haven. Bij de haven kun je een Cinque Terre-tour boeken en de dorpjes vanaf het water bewonderen. Ook kun je een wandeling doen naar Riomaggiore, misschien nog mooier dan de wandelingen tussen de Cinque Terre zelf. Tijdens deze hike heb je een fantastisch uitzicht op Riomaggiore en de drie eilanden Tinetto, Tino en Palmaria. Hou je van wandelen? Dan kun je ook het pontje pakken naar het eiland Palmaria. Binnen vijf minuten sta je in de wilde mediterrane natuur.

Bonassola

Als je op zoek bent naar rust, dan is het kleine plaatsje Bonassola iets voor jou. Er wonen hier slechts 800 mensen en is daarom de perfecte uitvalsbasis als je de drukte van de Cinque Terre wilt vermijden. Verwacht een klein historisch centrum met een centrale piazza, huisjes met fresco’s en piepkleine winkeltjes waar ze Italiaanse delicatessen verkopen. Je vindt er een oud kasteel en je kunt er een wandeling naar Madonna della Punta maken, een roze kerkje op een klif. Met zonsondergang heb je hier een fantastisch uitzicht. Kun je het toch niet laten om de Cinque Terre te bezoeken? Vanuit Bonassola sta je met tien minuten met de trein in het eerste dorpje.

Camogli

Een pittoresk haventje, smalle gekleurde huisjes en de geel gekleurde Basilica di Santa Maria Assunta die overal boven uittorent. Het vissersdorpje Camogli is net zo fotogeniek als de Cinque Terre. Camogli komt van case delle mogli wat “huizen van de echtgenotes” betekent. Dit komt uit de tijd dat de mannen de zee op gingen om te vissen en de vrouwen thuis achterbleven. Er wordt gezegd dat alle huizen in een andere kleur zijn geverfd zodat de vissers vanaf zee hun huis konden herkennen. Hoe romantisch.

Cervo

Het plaatsje Cervo ademt historie, overal zijn nog overblijfselen uit de middeleeuwen te vinden. Je vindt hier geen geasfalteerde straten of moderne gebouwen. In het Latijns betekent servo “ik dien” en deze plek bevond zich vroeger dan ook op een strategische plek waar pelgrims kwamen om te overnachten. Uiteindelijk is Servo in de zestiende eeuw omgedoopt tot Cervo. Het stadje wordt omringd door groene heuvels en is zelf ook gebouwd op deze hoogteverschillen. Vanuit de zee zie je de huisjes en de kerk San Giovanni Battista omhoog rijzen.

Portofino

Geen verborgen parel, want beroemde Italianen komen hier graag aanmeren met hun luxe yachts en er is zelfs een selfieverbod. De haven wordt gezien als een van de mooiste van Italië, omringd door natuur, pastelkleurige huisjes en een azuurblauwe zee. Het heuvelachtige schiereiland is gelegen in een natuurpark, Parco Regionale Naturale di Portofino. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan. Liever flaneren? Bekendheden spotten op het terras is hier bezienswaardigheid nummer één. Neem wel een goedgevulde portemonnee mee, voor een wijntje betaal je al snel € 10. Er zijn ook historische hoogtepunten gratis te bewonderen zoals het militaire fort Brown Castle, het kasteel San Giorgio waar je een mooi uitzicht hebt over de baai of de vuurtoren die op het uiterste puntje van Portofino staat.