Poseren in Portofino? Pas maar op voor een boete

positano

Wie deze zomer aan de Italiaanse Rivièra wat lekkere vakantiekiekjes wil schieten: wees gewaarschuwd. In de kleurrijke kustplaats Portofino kan dat je duur komen te staan. Te lang stilstaan voor the gram kan resulteren in een boete, en dat op een van de meest instagrammable plekken van het land.

Chaos in Portofino

Na een razend druk paasweekend was de maat vol in Ligurië. De burgemeester van Portofino sprak over gevallen van ‘anarchistische chaos’ in het dorp dat zelf maar een schamele 500 inwoners telt. In de zomermaanden worden die geteisterd door stromen van duizenden toeristen, die niet alleen voor verkeersopstoppingen zorgen in het wandelverkeer, maar ook gevaarlijke situaties veroorzaken.

Boete op beeld

Om het overvloedige toerisme in goede banen te leiden stelde de gemeente daarom no waiting zones in. Sta je op deze fotogenieke hotspots te lang stil voor een selfie, dan kan je een boete te wachten staan van €68 tot €275. Zo kan je foto zomaar eens als de duurste ooit de boeken ingaan. De regels gelden gedurende de hele zomer tot zes uur ’s avonds. Een zonsopgang zonder risico meepakken kan dus nog wel in alle rust. De regels in Portofino gelden tot 15 oktober, daarna is de kust weer veilig.