7 dingen die je niet wist over Songfestival-inzending Angelina Mango

Vanavond staat ze samen met Nederland in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival: Angelina Mango, de Italiaanse inzending. Erg spannend is die voor haar niet, want Italië is al gekwalificeerd voor de finale, maar goed. Bookmakers schatten haar winkansen in die finale behoorlijk hoog in – nummertje drie momenteel – en als we op Spotify zouden vertrouwen kan de jonge zangeres zomaar eens gaan winnen. Ze is de meest gestreamde Eurovisie-artiest op het platform, wat vorig jaar voor Zweden de winst betekende. Maar wie is de dame in kwestie eigenlijk? Ik dook wat feitjes op over Angelina Mango.

Wie is Angelina Mango?

1. Angelina Mango is 23 jaar oud

En werd geboren in Maratea, Basilicata. Het zuiden van Italië.

2. Haar vader is een beroemde zanger

Madame Mango trok mijn aandacht in eerste instantie door haar achternaam, toen ik de inzendingen van Sanremo bekeek. Eén van mijn favoriete Italiaanse zangers – hij is helaas niet meer, stierf in het harnas, op het podium – heet namelijk ook zo. En wat blijkt: Angelina is de dochter van Giuseppe Mango. Daar had ze me, hoor. Haar moeder is overigens ook zangeres, Laura Valente zong ooit als leadzangeres van Matia Bazar. En haar broer drumt.

3. Haar muziek is een mix van van alles

Haar sonfestivallied La Noia is niet mijn cup of caffè, maar ieder z’n ding. Het is ook niet per se typerend voor haar muziekstijl; Angelina Mango maakt nummers met invloeden uit alle hoeken. Italiaanse en Amerikaanse rap, R&B en instrumentale muziek bijvoorbeeld. Daarnaast is haar muziek beïnvloed door verschillende tijdperken, wat ze naar eigen zeggen te danken heeft aan haar rockstervader.

4. Muzikale genen zijn volop aanwezig

Angelina is niet alleen zangeres, maar ook een multi-instrumentalist. Ze speelt zowel de piano als de gitaar. Ook danst ze al sinds jonge leeftijd.

5. Ze heeft haar sporen al verdiend in Italië

23 lentes jong, maar wel al vier platina platen, twee gouden platen en een volledig uitverkochte tournee op zak. Angelina’s singles Ci Pensiamo Domani en Che t’o dico a fa’ waren haar grootste successen tot dusver.

6. Angelina Mango houdt wel van talentenjachten

In 2021 nam ze al deel aan Sanremo in de Giovani-categorie, maar haalde ze de finale niet. Haar doorbraak kwam in 2023, toen ze tweede werd in de talentenshow Amici di Maria De Filippi. Een tweede poging op Sanremo dit jaar verzorgde haar de winst en nu vertegenwoordigt ze Italië dus op het Eurovisie Songfestival.

7. Ze was de eerste solo-vrouw die Sanremo won

Ook het vermelden waard: het was tien jaar geleden dat een Italiaanse zangeres in plaats van zanger of band Sanremo won.