Inwoners Atrani houden hun hart vast na het verschijnen van Netflix-serie Ripley

Onbekend is het niet, je kunt Atrani absoluut kennen van de prachtige plaatjes van de Amalfikust, die getypeerd worden door de grote bogen van de kustweg boven het strand. Maar de nieuwe Netflix-serie Ripley zet het charmante dorpje pas echt in de schijnwerpers. De serie, gebaseerd op Patricia Highsmith’s roman The Talented Mr. Ripley, heeft geleid tot een explosieve interesse in het idyllische dorpje. Niet gek ook, met zulke filmbeelden en schoonheid.

Het kleinste dorpje van Italië

Atrani zou je een verborgen juweeltje van de Amalfikust kunnen noemen. Het dorpje, dat slechts 0,12 km² groot is, heeft een permanente bevolking van ongeveer 800 mensen. De titel van kleinste dorpje van Italië (op oppervlakte) is niet het enige bijzondere record. Atrani neemt ook de twaalfde plaats op de ranglijst van dichtstbevolkte gemeenten in Italië in. Ondanks het bescheiden formaat heeft het een rijke geschiedenis en genoeg bezienswaardigheden. Van de historische Chiesa del Salvatore tot de barokke Collegiate Church of Santa Maria Maddalena, plus pittoreske straatjes met lokale winkels en restaurants, ontelbaar veel trappen en eindeloze uitzichtpunten.

Explosieve toename toerisme door Ripley

Sinds de release van Ripley heeft het toerisme naar de regio een flinke boost gekregen, met een toename van 93% in boekingen op Airbnb. Al zijn lokale ondernemers blij met de extra aandacht en inkomsten, zijn ze ook bezorgd over de duurzaamheid van de plotselinge enorme toename. De vrees bestaat dat het dorp niet gebouwd is op grote aantallen bezoekers zonder dat dit ten koste gaat van de authentieke charme van het dorp.

Bewoners vragen dan ook om slim toeristisch beheer. Zo zou het spreiden van bezoekers over het jaar om overbelasting in het hoogseizoen te voorkomen kunnen helpen. Ook de nadruk op andere vervoersmiddelen als boten en kleinere bussen zou de verkeersdrukte op smalle wegen kunnen indammen. Hopelijk zal de noodkreet van bewoners gehoord worden, zodat Atrani z’n onverwoestbare aantrekkingskracht behoudt. Ik zou zeggen: boek je tripje lekker in het najaar. Dan loop je niet over de koppen en maak je de locals blij.