Onderweg in Italië? Bij dit wegrestaurant eet iedereen

Italië is een van de landen met de meeste wegrestaurants. Zo gek is dat natuurlijk niet. Eten doen Italianen altijd en overal. Of dat nou aan een pittoresk pleintje is of aan de snelweg. En er is één restaurant waar men altijd stopt.

Autogrill Italië

Autogrill is Italië’s meest geliefde vijand. Er is onder nationale en internationale weggebruikers het beeld ontstaan dat de Autogrill een plek is waar je goed kunt eten. Waar je een lekker, dampend bord pasta kunt krijgen. Dat blijkt vaak helaas niet helemaal zo te zijn. Toch is de Autogrill een stukje cultureel erfgoed waar Italianen behoorlijk trots op zijn.

Deze wegrestaurants werden na de Tweede Wereldoorlog opgericht door drie bekende voedsel- en warenhandelaren: Pavesi, Motta en Alemagna, alledrie bekend door de distributie van onder andere koekjes en panettone. Of nou ja, opgericht, opgericht, ze werden alle drie gered van faillissement als ze hun krachten zouden bundelen en gezamenlijk Autogrill zouden beginnen. Zo gezegd zo gedaan. En dat werkte uitstekend, publiek was er immers altijd wel. Vroeger zat er alleen nog wel een romantisch randje aan je reis onderbreken bij een Autogrill wegrestaurant, want je kon er écht goed eten. Er waren kroonluchters, witte koksbuizen en een cocktailbar (handig, onderweg).

Zoals dat met veel dingen gaat is de eerste indruk van de Autogrill zeker blijven plakken, of misschien hebben ouders de goede naam doorgegeven aan hun kinderen, want elke keer als ik met een Italiaan(se) in de auto zit en we moeten ergens stoppen wordt er vol enthousiasme gesuggereerd dat we wel naar een Autogrill kunnen.

Wat je er wel en niet moet bestellen

Wat je bij elke vestiging goed kunt eten en drinken zijn koffie en ontbijtbroodjes. Die serveren ze dag en nacht. Verder verschilt het een beetje welke Autogrill je treft. Maar welke menu-keuzes na uitgebreid onderzoek blijkbaar een goede naam hebben zijn de tagliere, een bordje verschillende hammen en soms kaas, de contorni oftewel warme groentegerechten, vlees met aardappeltjes, de fruitsalades en de sandwiches. Over de pasta’s en pizza kwam ik in mijn zoektocht weinig lovende recensies tegen.