Je raadt nooit wat het best verkochte boek in Italië was in 2023

Denk ik aan de belezen Italiaan, dan zie ik een heer op een bankje zitten, met de benen over elkaar en een broek waar net een stukje been onderuit piept. Het liefst draagt deze belezen Italiaan een bril en heeft hij een vergeelde versie van La divina commedia vast die hij nauwkundig bestudeert waarna hij de zinnen overdenkt met een blik gericht op de hemel. Tot zover mijn romantische beeld van de belezen Italiaan, want het boek dat vorig jaar het meest verkocht werd in Italië was zo ongeveer het tegenovergestelde van Dante.

Best gelezen boek in Italië

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik ben dus verrast. Meer dan 300.000 kopieën vonden hun weg naar Italiaanse lezers in 2023, waarmee de memoires van een prins de onbetwiste koning van de verkoop werd. Die numero uno was namelijk Spare – Il Minore, de Italiaanse vertaling van de memoires van prins Harry die vorig jaar verscheen. Nu bleef het boek nergens ter wereld onopgemerkt omdat het door alle ‘juice’ die Harry deelde werd bestempeld als ‘explosief’, maar het verstoort toch het cliché waar ik graag aan vasthield in dezen een beetje.

De top 10 populairste boeken

Op de tweede plek staat La Portalettere van Francesca Giannone, een debuut dat bekroond werd en momenteel vertaald wordt in 19 landen. Met meer dan 258.000 papieren exemplaren is dit boek de best verkochte roman in Italië vorig jaar. Romantischer. Maar de derde plaats is wederom opmerkelijk, want hier zijn de ‘young adults’ verantwoordelijk voor. Dammi mille baci van T. Cole werd een blijver die dankzij #BookTok de aandacht trok. Op de vierde plek Tre ciotole van Michela Murgia, die helaas afgelopen zomer is overleden.

Generaal Roberto Vannacci’s zelfgepubliceerde Il mondo al contrario is de nummer vijf. Van koninklijke onthullingen tot TikTok-hits en eigen publicaties, de Italiaanse boekenmarkt heeft het allemaal. Niccolò Ammaniti staat op de zesde plek met La vita intima, gevolgd door Ada D’Adamo’s Come d’aria op de zevende plek, winnaar van de Premio Strega 2023, de belangrijkste literaire prijs in Italië. Dan nog doorgewinterde auteurs Ken Follett’s Le armi della luce en Fabio Volo’s Tutto è qui per te die vechten om de achtste en negende plek en historische reis Quando eravamo i padroni del mondo – Roma: l’impero infinito van Aldo Cazzullo. Als je dus die belezen Italiaan maar dan met een zeer moderne jas aan in plaats van bril en broek met stukje been, dan weet je wat je te doen staat.