Vergeet Romeo en Julia, dit is het meest romantische liefdesverhaal van Italië

Een verboden liefde en een dodelijke liefdeskus stellen niet zoveel voor bij dit liefdesverhaal. Als je het over een onsterfelijke liefde hebt, zou dit een schoolvoorbeeld kunnen zijn. Deze liefde is groter dan twee personen. Het betreft namelijk een gehele stad. Dit het liefdesverhaal van een stad onder de rook van een – nog actieve – vulkaan en een zekere voetballer. Het verhaal van Napels en Maradona.

Maradona & Napoli

Zoals elk liefdesverhaal kent ook deze hoogte- en dieptepunten. Diego Maradona was een Argentijnse profvoetballer. Hij groeide op Villa Fiorito, een overbevolkte sloppenwijk in de buurt van Buenos Aires. Zijn jeugd weerspiegelde de jeugd van veel Napolitanen. Hij kwam uit een arbeiderswijk, eerder een sloppenwijk. Uit een arm gezin. Zijn vader werkte hard en kwam altijd zo als dood thuis, schreef hij in zijn boek Touched by God.

In 1984 stonden de straten in Napels bol van de speculaties met betrekking tot de komst van de voetballer naar SSC Napoli. De kranten stonden er bijna elke dag vol mee. Uiteindelijk was de kogel door de kerk. Op het laatste moment werd er nog extra geld gevraagd voor de transfer, waar naar zeggen veel Napolitanen geld voor op hebben gehaald om te zorgen dat het feest door kon gaan. Op 5 juli was het dan echt zover: Maradona stapte uit een helikopter en werd toegejuicht door 70.000 hysterische Napolitanen waarop hij de woorden sprak ‘Buonasera Napolitani.

Maradona schreef ook in zijn boek dat hij zich direct thuis voelde in de gepassioneerde rotzooi die Napels heette. “Napolitanen zijn gek, bijna net zo gek als voetbal zelf.” Hij voelde direct dat de Napolitanen van hem hielden. Maar het ging verder dan alleen houden van. SSC Napels werd in de zeven seizoenen dat Maradona speelde twee keer landskampioen en won een keer de UEFA Cup. De Napolitanen voelden zich onoverwinnelijk. Zo zette Maradona Napels weer op de (voetbal) kaart en daarvoor in ruil gaf Napels hem goddelijke onsterfelijkheid.

Nu is het zo dat, waar je ook komt in Napels, je Maradona ziet. Napels is Maradona en Maradona is Napels. Foto’s, hier en daar een eerbetoon, kunstwerken, straatkunst, schilderijen en t-shirts met nummer 10 erop, de stad puilt uit met Maradona merchandise. Toen de geliefde voetballer in 2020 overleed ging Napels massaal de straat op. Niemand bij SSC Napoli kreeg na Maradona nog als rugnummer 10. Dat zou altijd het nummer van Maradona blijven en van niemand anders. Net als de stad zelf.

Een filmtip over Maradona en Napels is ‘The Hand of God’ van regisseur Paolo Sorrentino op Netflix.