Hier spreken ze het slechtste en het beste Engels in Italië

Datte de Italiane niette zo goedde Engelse spreken, da’s vast geen nieuws voor je. Maar hoe goed of slecht ze het nu echt doen op taalvlak heb ik even voor je uitgezocht. Tenminste, het grote werk is verzet door EF, dat onderzoek deed naar Engelse taalvaardigheden in 113 landen. De resultaten deel ik hier met je tot in detail, want het is natuurlijk reuze interessant om te weten in welke stad je wel gewoon een gesprek kunt voeren met een Italiaan als je geen Italiaans spreekt. Of juist te weten waar je je Italiaans een schop onder z’n kont moet geven om jezelf verstaanbaar te kunnen maken.

EF Education First English Proficiency Index

Een hele mond vol. De EF Education First English Proficiency Index is ’s werelds grootste ranglijst van landen en regio’s op basis van Engelse vaardigheden. Gebaseerd op testresultaten van 2,2 miljoen volwassenen in 113 landen en regio’s. Italië staat op een nummertje 35 ter wereld. Dat klinkt niet slecht, op 113 deelnemers. Maar… binnen Europa heeft Italië een 26e plek (van de 34). Winnen van landen als Uzbekistan, Kameroen of een ander random land waar je heus geen Engels nodig hebt in de jungle of woestijn is zo’n kunst niet.

Het beste en slechtste Engels

Matige vaardigheid dus voor Italië, waar het land officieel dan ook onder valt in de Index. In Friuli-Venezia Giulia wordt het beste Engels gesproken, als je de regio’s vergelijkt. In Calabria het slechtste. Overall gezien is het Engels in het noorden beter, alleen Molise scoort verder goed. Vanaf onder Emilia-Romagna is het gewoonweg belabberd.

Kijkend naar steden scoren Padua, Bergamo en Brescia dan weer wel zeer hoog. Napels en Catania bungelen onderaan de stedenlijst. Even vergelijken: in Nederland scoort elke provincie en stad zeer hoog. Nederland is dan ook de nummer 1 wereldwijd in Engels. Zeer trots ben ik om te verkondigen dat mijn geboorteplaats Breda de winnaar der winnaars is; daar wordt het best Engels gesproken van Nederland. En dus ter wereld. Hatsa.

Jongeren spreken geen Engels meer

Als ik docent was zou ik nu mijn zorgen uiten. Mensen van 26 tot 30 hebben sinds 2011 het hardst geleerd om de achterstand in te halen. Maar waar jongeren tussen de 18 en 20 eerder nog het hoogst en heel behoorlijk scoorden, is dat nu de leeftijdscategorie die het slechtst Engels spreekt in heel Italië. 41 plussers komen daarentegen van ver, maar maken de grootste stappen. Opvallend is wel dat alle leeftijden het dit jaar slechter deden dan vorig jaar. Dat geldt ook voor Nederland.

Tot slot: Italiaanse mannen en vrouwen lijken een wedstrijdje te doen, waarbij de vrouwen altijd beter waren in Engels, tot ze in 2019 werden ingehaald door de mannen die hen nu net iets voor blijven ieder jaar. È ora di migliorare la tua strategia, donne.