5x dingen die wij liever krijgen dan rozen voor Valentijn

Ik zal er geen doekjes om winden, bij Italiamo zijn we geen groot fan van Valentijn. Je zou het een hekel kunnen noemen. Waar we het net zoals veel Italianen wel mee eens zijn, is dat liefde door de maag gaat. Dus rozen, daar maak je ons niet blij mee. Er zijn namelijk een aantal dingen die veel beter te verteren zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Italy Segreta (@italysegreta)

Radicchio

Radicchio is de roze-rode Italiaanse variant van de witlof. Dat klinkt minder gezellig dan dat het is. Wat vooral opvalt is dat radicchio naast dat het heel lekker is, ook nog eens een genot is om naar te kijken. De allermooiste van het stel is bovenstaande Rosa di Gorizia, helaas ook zeer zeldzaam en peperduur. Bij ons in Nederland kom je al gauw bij roodlof uit. Je kunt het voor allerlei recepten gebruiken, zowel een salade als voor pasta. Zo kun je voor Valentijn dus makkelijk een dinertje bij kaarslicht vastplakken aan je bos radicchio. Je kunt radicchio roosteren in de oven, waardoor het bittere verandert in zoet. Eigenlijk zoals je dat ook wilt met de imperfecties van jouw Valentijn.

Lambrusco

Omdat we ook niet van zoetsappig houden is een fles Lambrusco geen slecht idee. Hold your horses, de kans is namelijk groot dat je geen goed beeld hebt van deze mousserende rode wijn. Vroeger werden er ontzettend veel slechte, en te zoete, soorten Lambrusco’s geproduceerd. Hoofdpijnwijn, werd het ook wel genoemd. Tegenwoordig is dat anders. Er zijn inmiddels kwalitatief goede en droge Lambrusco wijnen verkrijgbaar. Het helpt als je je goed laat adviseren. Dan is de kans best groot dat deze feestelijke wijn goed in de smaak valt. Het ligt er natuurlijk wel aan waar je ‘m inschenkt. Italianen zullen altijd stemmen voor iets met een uitzichtpunt of zonsondergang maar wat ons betreft is gewoon op de bank ook goed. Met zoiets bruisends kan je avond moeilijk in het water vallen. En mocht dat toch het geval zijn, kunnen jullie altijd nog besluiten het op een zuipen te zetten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pasta Social Club (@pastasocialclub)

Roze Ravioli

Pasta is altijd een goed idee. Maar dus ook met Valentijn. Een bordje droge pasta met olijfolie en Parmigiano bedoelen we dan weer niet. We adviseren een wat groter gebaar, iets meer moeite. Zoals bijvoorbeeld roze ravioli of ravioli met roze vulling. En laten we eerlijk zijn, als je laat zien dat je pasta kunt maken, is de kans groot dat je Valentijn je nooit meer laat gaan.

‘Nduja

Zoek je naar wat pikants? Zoek dan niet verder. Vergeet alles waar je ooit aan dacht bij een pittig en pikant Valentijnscadeau en ga voor ‘nduja. ‘Met ‘nduja is het makkelijk scoren,’ zoals Vanja van der Leeden er eerder bij haar recept schreef voor Pizza con ‘nduja e uovo, ‘want zelfs een drol wordt nog lekker van deze pittige smeerworst uit Calabrië.’ Weinig dingen overtreffen een zelfgekookt diner waarbij ‘nduja wordt gebruikt.

Koffie op bed uit de gloednieuwe rode Bialetti

Er zijn niet veel dingen gezelliger dan koffie op bed. En er zijn weinig Bialetti’s romantischer dan de rode. Dus waarom deze twee ontzettend feitelijke juistheden niet combineren door een rode Bialetti kopen en daar de volgende ochtend meteen koffie mee zetten? Je kunt er zelfs een ontbijt op bed bij doen als je daar zin in hebt, of er alleen een droog koekje bij geven, als je het helemaal Italiaans-ontbijt-achtig wilt maken.