Wat te doen in het Florence van het Zuiden: Lecce

Het Florence van het Zuiden, zo wordt deze stad genoemd. Lecce is een stad vlakbij Monopoli en Ostuni. In veel opzichten is Lecce een typische stad voor het zuiden van Italië, maar toch niet helemaal.

Een typische stad in het zuiden van Italië, dat wil zeggen dat de zon fel is, de bouw laag en vaak van witte kalksteen, zoals ook in Lecce het geval is. Het leeftempo is rustig, de middagpauze is lang en de straten gaan pas leven tussen vijf uur ’s middags tot middernacht. Maar Lecce is toch anders dan andere Zuid-Italiaanse steden. Het is namelijk netter. Opgeruimder. Betrouwbaarder. Bussen komen er nog wel eens op tijd. Er ligt niet overal vuilnis. Je zou hip kunnen zeggen. En wanneer de stad een soort honingkleur krijgt rondom zonsondergang kan je niet anders zeggen dan dat Lecce ook gewoon heel mooi is. Net als Florence, een mooie elegante dame.

Wat te doen in Lecce

Barok bewonderen

Een van belangrijkste redenen dat Lecce ook wel het Florence van het zuiden wordt genoemd is de barokstijl die je erg veel terug ziet komen in de architectuur en bouwwerken. Deze stad staat bekend om haar barokke architectuur. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de Duomo en de Basilica di Santa Croce.

Caffè Leccese en pasticciotto

Dit is een koffie typerend voor deze regio, en wordt gedronken in heel Italië. Het is koffie met amandelsiroop. Erg lekker, wel zoet. Je moet ervan houden. Het heeft uiteraard iets van een marsepeinsmaak. Maar in combinatie met de koffie is het bijna een soort van verfrissend. Omdat het over het algemeen warm is in Lecce, wordt deze koffie altijd gedronken met ijsblokjes. Je kunt ‘m op veel plekken drinken, onder andere bij Caffè Alvino. Wat je ook moet proeven is een pasticciotto, een soort ovalen kruimelend cakeje (of eerder een soort gevulde koekstructuur), gevuld met crema. Deze kun je het best halen bij Natale Paticceria.

Winkelen

Lecce is een goede stad om te winkelen, je vindt er bekende merken afgewisseld met kleinschaligere ondernemingen. En dit alles in het centrum van de stad. Zo kun je bijvoorbeeld bijzondere sieraden vinden bij Maria Paola Barrotta of keramiek bij Le Terre di Emi aan de Via Giuseppe Libertini 33. Maar er is ook bijvoorbeeld ‘gewoon’ een Zara.

Amfitheater

Net als Rome en Verona heeft ook Lecce een amfitheater, gelegen aan het Piazza Sant’Oronzo. Bijzonder is dat dit amfitheather slechts honderd jaar geleden volledig is opgegraven. Ooit was het vijf verdiepingen hoog en bood het ruimte voor 25.000 bezoekers. Er werden voornamelijk gladiatorengevechten gehouden. Tegenwoordig wordt het – in de zomer en lente – gebruikt voor concerten en theater.

Cucina per i poveri

In Puglia en dus ook in Lecce is de ‘Cucina per i poveri,’ dat wil zeggen de keuken van de armen, nog overal te proeven. Dat klinkt minder aantrekkelijk dan het is. De gerechten zijn vaak erg simpel maar heel smaakvol, zoals pasta met kikkererwten of orecchiette cime di rapa. Een paar plekken waar je deze keuken goed kunt proeven zijn: Alle due Corti of Trattoria Le Zie. Of bij Mezzo Quinto aan de Via Degli Ammirati, maar dat is alleen een luikje, dus eet je staand op straat.

Antiekmarkt

Stel, je wilt het typische servies voor de regio Puglia mee naar huis nemen, te herkennen aan de bloemetjes bestaande uit vijf simpele stippen en een haan in het midden, zijn de antiekmarkten een goede plek om dit te doen. Op de tweede zondag van de maand is er een mooie antiekmarkt op het Piazza Libertini. Je vindt er servies, boeken, sieraden, kleding en stoffen, meubels en nog veel meer.

Overnachten in een boutiquehotel

Lecce is rijk aan boutiquehotels, wat niet vaak voorkomt in steden in het zuiden van Italië. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in het elegante Palazzo Luce of Palazzo de Noha. De prijzen variëren maar liggen vaak rond de 200 euro per nacht.

Dagtrip

In de omgeving van Lecce is veel te doen. Je kunt met de trein makkelijk kustplaatsen bezoeken, zoals het bekende Polignano al Mare, Monopoli of Ostuni. Wat is er lekkerder dan een bezoek aan het Florence van het Zuiden afwisselen met een dagje aan de blauwe Adriatische zee?