Bezienswaardigheden op een rijtje: Siena
Wat moet je zien in welke stad? Het kan soms nogal overweldigend zijn. En bij Italiamo maken we dingen graag liever niet moeilijker dan ze zijn. Dus voorzien we je van een duidelijk lijstje met bezienswaardigheden is verschillende steden, met dit keer de middeleeuwse stad Siena.
Wat te doen in Siena
Siena is een zeer Toscaanse stad. Dat wil zeggen, vol kasteel-achtige gebouwen met gekartelde muren, kleine straatjes en een bepaalde soort sierlijkheid die erg typerend is voor deze regio. Er hangt een soort middeleeuwse sfeer die ervoor zorgt dat je de stad vijfhonderd jaar geleden zo voor je kunt zien, vol paarden en wapperende vlaggen. Maar ook is het een stad die goed past in een James Bond-film of welke set dan ook als het gaat om een Italiaans stadsdecor. Dit alles terwijl de stad afsteekt tegenover het glooiende, heuvelachtige en met cipressen beklede Toscaanse landschap.
Om te beginnen zou ik het – wandelend – gebruik van Google Maps niet aanraden. Er zit nogal wat hoogteverschil tussen de kronkelende straten waardoor het soms lijkt alsof je ergens rechtsaf kunt slaan maar je eigenlijk twintig meter naar beneden zou moeten springen. Dus laat Google Maps thuis en struin gewoon door het doolhof dat Siena heet. Verder is op straat eten en lunchen is zeer typerend voor Siena. Rond lunchtijd, met mooi weer, zijn alle buiteneetplekken bezet.
Bezienswaardidheden in Siena
Beestenbedoeling
Wat direct opvalt als je door de stad loopt is dat de stad is ingedeeld in dieren. Dat wil zeggen dat elke zone, oftewel contrada, wordt vertegenwoordigd wordt door een bepaald dier. In totaal zeventien. En dan ook nog eens best onpopulaire dieren: rups, uil, stekelvarken of bijvoorbeeld een slak. Je ziet dit vooral terug in straatkunst. Er bestaan verschillende theorieën over de oprichting van de contrade. Zo zou het te maken hebben met dat mensen vroeger in verschillende klassen leefden en op die manier alleen activiteiten ondernamen met hun ‘eigen’ gedeelte. Ook wordt er gezegd dat het te maken heeft met hoe het stadsleger georganiseerd is. Tenslotte zou het te maken hebben gehad met de epidemie van de Zwarte Dood en hoe de stad door de verschillende diergroepen het overzicht bleef houden.
Piazza del Campo
Wat aan Siena erg fijn is, is dat het een heel duidelijk centrum heeft, namelijk Piazza del Campo. Dit is een schelpvormig plein en dus het bruisende stadshart. Hier vind je veel terrassen en heb je uitzicht op het Palazzo Pubblico. Vanaf dit plein splitst de stad zich op in eindeloos veel kleine straten en steegjes.
Duomo
Wat echt wel de moeite waard is om te bezoeken is de Duomo, in alle eerlijkheid is dit misschien een van de mooiste kathedralen van Italië. Voornamelijk de binnenkant is erg indrukwekkend, het is een mozaïek maar je zou bijna kunnen zeggen een soort patroon van kleuren, goud, figuren en fresco’s. Neem ook even goed de tijd om het allemaal in je op te nemen. Je vindt er fresco’s van Pinturicchio over het leven van de Piccolomini-paus Pius II.
Torre del Mangia beklimmen
De Torre del Mangia is een klokkentoren naast de kathedraal. Hij is vernoemd naar zijn eerste klokkenluider, Giovanni di Duccio, bijgenaamd ‘mangiaguadagni’ oftewel ‘inkomstenslikker.’ De toren is ongeveer 88 meter hoog en heeft uiteraard een geweldig uitzicht over de stad. De beklimming van de toren is een uitdaging maar dan heb je ook wat.
Fontebranda
Dit is een oude wateropslag. In tegenstelling tot veel andere steden ligt Siena niet aan een rivier. Hierdoor was het opslaan van water en het vervoer door middel van aquaducten vroeger erg belangrijk. Fontebranda ligt iets buiten het centrum en was het grootste waterbassin. Het water werd opgevangen in grote fonti, een soort bassins. Een was bedoeld voor water dat kon worden gebruikt om te drinken en te koken. Het tweede voor het drinkwater van de dieren en het derde om de was te doen. Het water dat dan nog over was werd gebruik voor moestuinen.
Palazzi
Siena’s beroemdste palazzo is het Palazzo Pubblico aan het Piazza del Campo, dat een beetje doet denken aan het Palazzo Vecchio in Florence. Een leuk weetje is dat er in dit kasteel zes geheime kamers zijn, die het grootste gedeelte van het jaar gesloten blijven voor het publiek. Zo af en toe gaan ze een paar dagen open voor een rondleiding langs meesterwerken van lokale kunstenaars Lippo Memmi en Sodoma. In Siena vind je erg veel palazzi en soms worden de kastelen gewoon als zakelijke panden gebruikt, zoals Palazzo Salimbeni, dat nu een bank is. Toch is de buitenkant dusdanig indrukwekkend dat ook dit paleis een bezoek waard is.
Levend decor
Een van de meest adembenemende dingen aan Siena is de willekeurige uitzichten op de stad die je soms plotseling krijgt. Als je rondloopt kom je ze waarschijnlijk tegen maar je kunt ze ook opzoeken, zoals bijvoorbeeld bij de Basilica Cateriniana San Domenico. Wat je ziet lijkt net een filmset: de stenen huizen in dezelfde kleurtonen, kathedralen en kerken, stadsmuren, de cipressen en als je geluk hebt vliegen er ook nog wat zwaluwen in het rond. Alsof een willekeurige ridder of Shakespeare personage elk moment van zijn paard af kan stappen om je een fijne dag te wensen.
Palio
Sinds 1287 vindt op de Piazza del Campo de Palio plaats. Dit is de meest bekende paardenrace van Italië, gehouden tussen de zeventien stadswijken van Siena. Hoewel er de afgelopen jaren wel steeds meer vragen worden gesteld over de diervriendelijkheid van dit evenement wordt het nog steeds elk jaar op 2 juli en 16 augustus gehouden. Tien deelnemers uit deze verschillende stadswijken nemen het tegen elkaar op. In Italië wordt ook wel gezegd: ‘Chi dice Siena, dice Palio.’