Onderzoek wijst uit dat dit de beste steden zijn voor digital nomads

Terwijl ik dit typ, zit ik te digital nomadden in Florence. Niet per se de beste stad om dat te doen, met temperaturen die ’s zomers de spuigaten uit lopen en een toeristisch centrum waar de grootste kans op nieuwe vrienden in de Amerikaanse hoek ligt. Maar ik hou van deze stad, dus ik neem al haar tekortkomingen voor nomads voor lief en ben er inmiddels thuis. Casino Italiani pakte het anders aan en deed een onderzoek naar wat dan wél de beste plekken zijn om naartoe te gaan als digital nomad. Met een nogal… verrassende uitslag.

De beste steden voor digital nomads

Voor het onderzoek werd gekeken naar internettoegang, huisvestingskosten, veiligheid, weersomstandigheden en toegankelijkheid van luchthavens in elke Italiaanse stad. Als beste uit de bus kwam Cremona, in Lombardije. Snel internet, 65 procent lagere huur dan Milaan en een zeer lage score op de criminaliteitsladder. Nu kan ik me bij een buurstad van Milaan en Parma nog wel voorstellen dat je die verkiest boven de grote stad, maar de nummer twee roept al helemaal vragen op bij me.

Want dat is Campobasso, in de regio Molise. Nu wil ik niet gemeen doen naar Molise toe, maar de regio wordt ook wel bestempeld als de regio die niet bestaat. Door Italianen zelf. Ik kan naast het feit dat er blijkbaar goed internet is en er genoeg luchthavens liggen (ook wel handig als dit dan vliegvelden zijn waar volop op gevlogen wordt, lijkt me, zo heeft mijn geboortestad Breda ook een vliegveld dat eigenlijk niet eens in de buurt ligt en waar volgens mij alleen maar zweefvliegtuigen komen) alleen nog benoemen dat er scamorza-kaas gemaakt wordt en die erg lekker is. Maar die kun je ook in de supermarkt kopen.

Voor de nummer drie moet je op Sicilië zijn, in Caltanissetta. Daar heb je in ieder geval nog ongeveer heel het jaar door goed weer, want het eiland vangt de meeste zonuren. Benieuwd naar de rest van het rijtje waar ik het niet mee eens ben, maar waarin scienza me blijkbaar keihard in tegenspreekt? Komt-ie. Kijk maar even wat je ermee doet.

  1. Cremona, Lombardije
  2. Campobasso, Molise
  3. Caltanissetta, Sicilië
  4. Messina, Sicilië
  5. Rovigo, Veneto
  6. Reggio Calabria, Calabrië
  7. Ragusa, Sicilië
  8. Terni, Umbrië
  9. Biella, Piemonte
  10. Chieti, Abruzzo

Bron: Idealista