Goedkoop huis kopen? 6 dorpen met huizen voor 1 euro

Ripacandida, Basilicata, dorp met huizen voor 1 euro

Hoe leuk ze ook zijn, die nonni en nonne, ze zijn wel met velen. Vergrijzing is met name in zuidelijke dorpen een probleem, waar jong volk de rust ontvlucht en de meeste reuring plaatsvindt op bankjes voor de kerk en hangouderen zich verzamelen. En dus maken Italiaanse burgemeesters er een sport van om leegstaande huizen voor spotprijzen op de markt te zetten. En dat biedt kansen. Goedkoop huis kopen? Hier moet je zijn in Italië voor een huis voor 1 euro.

Huis voor 1 euro in Italië

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het 1 euro huizen-project is al jaren een succes en er blijven huizen bij komen. In grote lijnen werkt het project als volgt: eigenaren geven de gemeente toestemming om hun huis te verkopen voor een symbolische 1 euro. Omdat de huizen in de meeste gevallen behoorlijk vervallen zijn en de huidige eigenaren alleen maar geld en geregel kosten, is het een win-win. Enkele regels zijn vaak dat er een concreet opknapplan moet komen vanuit de koper dat binnen een jaar uitgevoerd wordt, bepaalde notariskosten voor de koper zijn en er een borg betaald moet worden als garantstelling. Sommige gemeenten willen dat de koper eerst komt kijken voor het aankopen van zo’n goedkoop huis. Om in aanmerking te komen voor een 1 euro huis neem je direct contact op met de gemeente waar je wil kopen.

Goedkoop huis kopen

Petralia Soprana, Sicilië

Petrialia Soprana is niet zomaar een dorpje, het is één van de borghi più belli d’Italia én borgo dei borghi van 2018. Oftewel: een prijswinnend dorp vanwege z’n schoonheid. Het ligt tegen een berg en heeft panorama-uitzichten op onder andere de Etna en de vallei richting Palermo. Je koopt hier een huis voor 1 euro van mensen die hun vervallen casa verlaten hebben en er niet meer naar omkijken. De gemeente speelt tussenpersoon en spreekt daarbij de voorkeur uit voor mensen met een commercieel plan om het dorp toeristisch op de kaart te zetten.

goedkoop huis kopen: dorpjes met huizen voor 1 euro

Chiaromonte, Basilicata

Archeologische vindplaatsen, een historisch centrum in de vorm van een amfitheater omringd door een modern centrum, grotten, een natuurpark en wijnbouw, dat is Chiaromonte en z’n regio in een notendop. Hier staan namelijk de pandjes in de gehele omgeving te koop voor het symbolische bedrag van 1 euro. Het hoofddoel is nieuwe inwoners zoeken voor in het rondom het stille stadje. De gemeente wil daarmee dat Chiaromonte weer gaat leven, aantrekkelijk wordt voor het oog, bijdraagt aan de staatskas en toeristen kan ontvangen met open armen.

Bonnanaro, Sardinië

Het dorpje Bonnaro ligt in een glooiend dal vol kersenbomen en wijngaarden. Het heeft een rijke historie: in de buurt werden de eerste opgravingen van de Bonnaro-cultuur gedaan, een volk dat tussen de prehistorie en de oudheid op Sardinië leefde. In het historische centrum staan nog huizen van vóór 1900 en uiteraard drie kerken. De reden dat je hier goedkoop een huis kunt kopen is dan ook dat centrum, dat langzaam in verval aan het raken is. De gemeente biedt eigenaren van vervallen huizen de kans om hun huizen en daarmee lasten te verkopen, zodat kopers de huizen op kunnen knappen en het dorp z’n charme terug kunnen geven. Eén voorwaarde is dat de grote verbouwing binnen twee maanden na de verstrekte vergunning begint. Zin in? Hier vind je ze.

goedkoop huis kopen: dorpjes met huizen voor 1 euro

Leonforte, Sicilië

Ook het barokke centrum van Leonforte loopt langzaam maar zeker leeg. Je vindt er vele monumenten, palazzi met grandeur en, jawel: kerken. Om het dorp een boost te geven gaat de gemeente niet alleen over de verkoop van de goedkope huizen, maar draagt ook zorg voor het plannen en regelen van het dorpsherstel. Door zelf mee te werken wil Leonforte het centrum aantrekkelijk maken voor nieuwe inwoners, toerisme stimuleren en ambacht terugbrengen. Een B&B in hartje Sicilië beginnen?

Ripacandida, Basilicata

Ripacandida bevindt zich op een heuvel omringd door vulkanische grond waar wijnstokken het uitstekend doen. De beroemde wijn Aglianico del Vulture wordt in het gebied gemaakt. In het dorp staan verschillende palazzi uit de 17e en 18e eeuw. De gemeente is op zoek naar gezinnen en kopers met een commercieel plan om het dorp op te laten bloeien. Buiten de renovatie van de woningen en winkelpanden stimuleert Ripacandida ook het in dienst nemen van lokale bedrijven en werknemers.

goedkoop huis kopen: dorpjes met huizen voor 1 euro

Castiglione di Sicilia, Sicilië

Een dorp vol op elkaar gestapelde huisjes dat langzaam leegloopt, waar de verkoop van huizen voor een bodemprijs een stop op zet. Castiglione di Sicilia werd wereldberoemd door het 1-euro-huizen-initiatief en fabriceerde een innovatief plan om het dorp in volle glorie te herstellen. De gemeente documenteerde alle vervallen huizen, benaderde de eigenaren en deelde de panden op in categorieën. Om een goedkoop huis te kopen zit je hier daardoor goed; bijna-ruïnes gaan over de toonbank voor een euro, vervallen vastgoed dat de huidige huisbazen niet voor die luttele munt willen verkopen worden door de gemeente aangeprijsd voor bijvoorbeeld €2.000. Eisen zijn dat de koper binnen zes maanden een plan heeft en in twaalf maanden begint met de verbouwing. Ze verschijnen gefaseerd op de website van de Comune di Castiglione.

En in Castiglione di Sicilia kun je dus wijnboer voor één euro worden »

 

Meer 1 euro huizen in Italië

Inmiddels zijn dit al lang niet meer de enige dorpen die huizen in de uitverkoop gooien. Waar het eerder vooral inlandse slaapdorpjes waren, is er tegenwoordig ook aan zee een aardig aanbod van goedkope huizen. Ook is er in Sardinië een leuk project genaamd Work from Ollolai, dat expats gratis huurhuizen aanbiedt in ruil voor kennis. Wil je alle dorpen zien waar de 1 euro huizen te koop zijn, check dan 1 Euro Houses voor een compleet overzicht. Daar kun je de specifieke huisjes ook vinden.