Trammelant in pastaland: het Carbonara-pact roept op tot actie in Rome

Er is nogal wat om rekening mee te houden in het Jubeljaar 2025 in Rome. De pelgrims en toeristen die naar verwachting massaal richting de Eeuwige Stad zullen komen zorgen – indirect – voor grootse renovaties, drijven de hotelprijzen op en bereikten nu een kookpunt in de stad: de toekomst van een toegankelijk bord carbonara staat op het spel. Daar steekt het ‘Carbonara-pact’ hopelijk een stokje voor.

De prijzen rijzen de pan uit

Wat is er allemaal aan de hand? Volgens Luigi Gabriele, voorzitter van Consumerismo No Profit, zouden de prijzen van een bordje carbonara of amatriciana zonder maatregelen kunnen stijgen tot een onverteerbare twintig euro. Momenteel schommelen de prijzen voor dit gerecht tussen de twaalf en veertien euro in het stadscentrum. Maar het Jubeljaar zorgt voor een verhoogde vraag die kan leiden tot verdere prijsstijgingen, wat zou resulteren in “een verwerpelijke vorm van speculatie ten nadele van zowel toeristen als inwoners van Rome”. Onderzoek wijst uit dat de prijzen voor hotels en restaurants nu al met 4,6% zijn gestegen, wat prijzen zijn die ook na het Heilige Jaar hoogstwaarschijnlijk blijven bestaan.

Het Carbonara-pact

Om dit te voorkomen is Consumerismo No Profit een smakelijk initiatief gestart: het Carbonara-pact. Het idee? De prijs van het Romeinse gerecht spaghetti alla carbonara in toom houden en deze vastpinnen op een max van twaalf euro, oftewel: de prijs van een bord carbonara heilig verklaren. Wie als restauranthouder niet meedoet en z’n zakken vult ten koste van toerist en inwoner, zal “geboycot en verlaten” worden, roept Consumerismo No Profit ook op. De consumentenorganisatie doet met het pact een beroep op de gemeente Rome, de regio Lazio en verschillende horeca-organisaties.

De oproep kreeg al steun van Sergio Paolantoni, voorzitter van Fipe Confcommercio Rome, die restaurants aanspoorde om hun steentje bij te dragen en “enthousiast hun verantwoordelijkheid te tonen”. Hij voegde er wel aan toe dat de stijgende kosten van ingrediënten een uitdaging kunnen vormen. Het Carbonara-pact is nog niet definitief, maar het zet in ieder geval de nodige discussie op tafel.