8x vegetarische pasta carbonara

Pasta carbonara is een klassieker en lieveling van Italianen. Een lieveling die altijd met veel geweld beschermd wordt. Geen knoflook, geen ham, geen room, geen verse kruiden. Wat dan wel? Het oorspronkelijke recept voor carbonara maak je met guanciale, spek van varkenswang. Dit zorgt voor het zoutige, krokante wat het zo goed doet met het romige van het ei. Maar natuurlijk is pasta carbonara ook heel goed vegetarisch te maken, noem hem alleen niet klassiek, dan heb je ruzie met Italië.

Zo maak je carbonara vegetarisch

Artisjok

Dit is een gouden tip van Ghislaine (@veggilaine), die carbonara het liefst maakt met artisjok uit blik. Dit is oorspronkelijk een recept uit de New York Times. Als je artisjok uit blik gebruikt op oliebasis zorgt dit voor precies het zoutige waar je naar op zoek bent bij carbonara.

Vega spekjes

Dit is natuurlijk een open deur, maar vegetarische spekjes doen het uitstekend in pasta carbonara. Als je kunt kiezen voor gerookte spekjes zou ik daarvoor gaan. Omdat ze vaak wel het vettige missen is het goed om ze in ruim boter of olie te bakken.

Krokante oesterzwam

Oesterzwammen kun je op een beetje hoog vuur goed krokant bakken. Hierdoor krijg je ergens het effect van guanciale. Belangrijk is het wel om de oesterzwammen goed op smaak te brengen met peper en zout. Door het zout bakken de paddenstoelen tevens ook krokanter. De combinatie van paddenstoelen en ei doet het erg goed samen.

Groene asperge

Dit is een voorjaarspasta. Omdat groene asperge lekker combineert met pasta en met ei was dit een huwelijk dat niet uit kon blijven. Het is handig om de groene asperge in kleine stukjes te snijden, en de koken of te bakken. Groene asperge heeft een wat frisser effect dan bijvoorbeeld artisjok of paddenstoelen. Het kan eventueel lekker zijn om wat geraspte citroenschil toe te voegen aan de saus.

Zongedroogde tomaat

Zongedroogde tomaat komt aardig overeen met het effect dat je normaliter van guanciale krijgt. Ze zijn namelijk redelijk zout en worden geconserveerd in olie dus daarom zijn ze ook vet. Je kunt er eventueel voor kiezen wat pijnboompitjes als topping te gebruiken.

Prei

Net als asperge, artisjok en oesterzwam kan prei ook erg goed in een pasta carbonara. De smaak van prei is wel wat overheersender dan de voorgaande suggesties. Wederom is het ook hierbij belangrijk om de prei voldoende op smaak te brengen met peper en zout.

Rookamandelen

Het klinkt misschien wat vreemd, maar rookamandelen zijn erg lekker in pasta carbonara. Gerookte amandelen worden vaak in vegetarische recepten gebruikt om het effect van spekjes na te bootsen. Je kunt er ook voor kiezen om een van de bovengenoemde groenten zoals bijvoorbeeld prei te combineren met rookamandelen. Doe eens gek, je leeft maar één keer.