Zuipen, zingen, zeker niet: zo gaat carnaval in Italië eraan toe

In het Zuiden van ons land wordt carnaval gevierd door optochten, verkleden en stevig drinken. Dat is geweldig, helemaal omdat het alweer bijna zo ver is. Zeker in deze grijze saaie maanden kunnen we wel wat plezier gebruiken. En ook in Italië barst het feest los rond dezelfde tijd. Hoewel sommige elementen van carnaval in Italië hetzelfde zijn als bij ons, kunnen we toch wel met zekerheid zeggen dat Carnevale er in Italië heel anders aan toe gaat.

Carnaval in Italië

Hoe wordt carnevale precies gevierd?

Het Italiaanse carnaval kenmerkt zich door een aantal dingen. Allereerst door confetti. Confetti overal op straat. Overal. Tijdens de carnavalsperiode wordt er veel papieren confetti verkocht in winkels. Confetti die waarschijnlijk mee de straat op gaat met verklede kinderen. Dat is namelijk het tweede kenmerkende aspect van carnaval: verkleden. Anders dan bij ons zijn het voornamelijk kinderen die zich in verkleedkleren hijsen. Volwassenen doen het ook wel, maar alleen bij verkleedfeesten of optochten. Optochten vinden plaats op verschillende plekken in Italië, zoals Viareggio, Fano en Verona. Er worden dan, net zoals bij ons op sommige plekken, grote praalwagens door de straten geduwd.

Anders dan bij ons staat drinken niet centraal. Er worden over het algemeen wel meer feesten georganiseerd in deze periode waar wel gedronken wordt, maar bezopen ”náár links” meeblèren, nee hoor. Verder zou Italië Italië niet zijn als er niet een bepaald soort eten aan carnaval verbonden zou zijn. Tijdens carnaval eet men zoet gefrituurd deeg. Er zijn veel verschillende varianten zoals cicerchiata (platte stukken gefrituurd deeg met poedersuiker) of le castagnole (gesuikerde gefrituurde minideegballetjes). Deze zoete deegwaren zijn alleen in deze tijd van het jaar te koop. Tenslotte wordt er met carnaval veel en vaak vuurwerk afgestoken. Dat doet men niet zelf maar wordt centraal georganiseerd, meestal op centrale pleinen.

Wacht even, wat wordt er eigenlijk gevierd?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest en wordt gevierd voorafgaan aan de vastenperiode. Om de periode van het vasten goed door te komen werd er vroeger vooraf uitbundig gegeten en gedronken. Zo werden er veel zoete, gefrituurde producten gegeten om een reserve energie binnen te krijgen. Het Italiaanse woord ‘Carnevale’ komt voort uit de Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Tijdens de vastenperiode werd er immers geen vlees gegeten. De vastenperiode begint volgens de katholieke kerk veertig dagen vóór Pasen en carnaval eindigt zowel in Italië als in Nederland de dag daarvoor. In Italië begint het alleen een stuk vroeger; dit jaar loopt Carnevale van 3 tot 13 februari.

Waar moet je zijn als je dit wilt meemaken?

Als je het traditionele Italiaanse carnaval wilt meemaken moet je naar Venetië. Carnaval wordt daar groots gevierd. Groots wil zeggen chic, met mooie jurken, maskers en kostuums. Je gaat dan ook niet naar een feest, je gaat naar een gemaskerd bal. Gezegd moet worden dat aan dit alles wel een prijskaartje hangt. De hotels zijn vaak een stuk prijziger rond deze tijd van het jaar. Voor deze bals moet je uitgenodigd zijn of een kaartje kopen.

In grotere steden zoals Rome, Napels, Turijn en Bologna wordt carnaval wel gevierd, maar minder chic. Vaak zijn er meer (verkleed)feesten waar jong en oud naartoe gaat. Op Sardinië wordt carnaval ook groots gevierd door middel van optochten en verkleedpartijen. Italië is natuurlijk altijd een goede bestemming om naartoe te gaan, dus ook met carnaval. En aangezien carnaval in Italië veel langer duurt dan bij ons kun je het beide doen: eerst castagnole eten bij een vuurwerkshow en een paar dagen later hossen met je biertje in het Zuiden van ons land.